Плесените са навсякъде около нас. Те са микроорганизми от семейството

...
Плесените са навсякъде около нас. Те са микроорганизми от семейството
Коментари Харесай

Храни с благородна плесен, които са страшно вкусни

Плесените са на всички места към нас. Те са микроорганизми от фамилията на гъбите, виреят върху правоприемник и се хранят от него.

Има плесени, които могат да спасят живота на индивида и такива, които са смъртоносни. Някои усъвършенстват усета на сиренето и виното, други вършат храната отровна.

Полезната мухъл назоваваме благородна, тя усъвършенства вкусовите качества на продуктите. Съществува синя, бяла и алена мухъл, а за храни се употребяват три специфични типа. Някога те са се развивали в естествена среда, в този момент се селектират лабораторно. Продуктите се заразяват с най-хубавите варианти в тъкмо несъмнено количество. Могат да се намерят артикули, основно сирена, с естествено развити плесени.

Най-популярните и скъпи плесенни сирена са сините сирена. Към тях спадат френското Рокфор, италианското Горгонзола, британското Стилтън, българското зелено сирене и други.

Рокфор е овче сирене, с мек жълт цвят, кондензиран мирис и лек сметанов усет. То зрее от 4 до 9 месеца преди да стане годно за консумация

Горгонзолата е италианският еквивалент на Рокфор във връзка с конкурентност. То се създава от краве или козе мляко, а от време на време като примес от двете. Това сирене е мощно маслено, съвсем половината му наличие се пада на маслеността му. Кората му е дебела и червеникава на цвят от плесента.

 сини сирена с мухъл и вино

Английското Стилтън се прави от краве мляко. За 8 кг от това сирене отива 10 пъти повече мляко. То се предлага освен във вид на синьо сирене, само че и като бяло.

Българското зелено плесенно сирене от тетевенския край е овче сирене с необикновен усет и мирис, което се прави по рецепта, непокътната в района стотици години. Само на още две места в Европа се прави зелено плесенно сирене, което го прави извънредно скъп хранителен артикул.

Плесени се употребяват и за изработка на някои типове вино. Има избрани сортове грозде, които в случай че се съберат в точното време, когато съдържат несъмнено количество благородни плесени, се получават превъзходни десертни виновност. Плесента Ботритис цинереа усъвършенства усета на гроздето, влияейки върху захарите му. Плесента Кладоспориум целаре пък въздейства удобно върху усета на виното, до момента в който то отлежава в избата.

С помощта на някои типове благородна мухъл се вършат колбаси, соеви сосове и бира. Повечето хранителни артикули се вършат с плесента пеницилиум, която е обвързвана с лекарството пеницилин, определяно като най-великото животоспасяващо средство в актуалната медицина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР