Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва на тъмно с

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва на тъмно с
Коментари Харесай

ВСС слуша на тъмно експертите, изготвили одит за системата за разпределение на дела

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) изслушва на мрачно с изключени монитори двама специалисти, които са работили по одитния отчет на системата за инцидентно систематизиране на делата. Докладът е направен от компанията за киберсигурност " Amatas " ЕАД. Решението това чуване да не бъде обществено бе взето със 17 гласа " за " и 3 " срещу " след траял няколко часа спор, въпроси и персонални нападки.

По време на съвещанието стана известно, че в контракта за правене на отчета, подписан от представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев, има уговорка той да е поверителен и наличието му да не бъде налично за други лица, отвън Висш съдебен съвет. Боряна Димитрова изясни и че одитът съставлява държавна загадка, защото визира осведомителната сигурност на система на държавен орган. Преди дни " Дневник " също изиска достъп до отчета, само че подобен бе отхвърлен с обяснението, че към този момент е загадка.

Още в петък предходната седмица представителят на основния прокурор Сийка Милева разгласи, че е почнало досъдебно произвеждане, а отчетът е бил прибавен към следствието. За одита приказва и основният прокурор Иван Гешев, както и Боян Новански, който даде няколко изявленията за разнообразни медии в последните дни.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов настоя отчетът да бъде оповестен, с цел да не бъде манипулирано публичното мнение с мнения и извадки от него, а тезата му бе подкрепена от Олга Керелска и Атанаска Дишева. Те настояха за бистрота и гласност като подчертаха, че огромна част от изнесените изказвания за това, че системата е " пробита " въобще не подхождат с изводите от одита.

Самият основен прокурор Иван Гешев изясни, че изненадващо даже за него самия, е склонен с Панов, Дишева и Керелска, че този отчет би трябвало да бъде оповестен. Причината е високият публичен интерес. От друга страна обаче, той счита, че преди този момент би трябвало да се желае единодушие от наблюдаващия прокурор по случая, както и да се отстранят всички уязвимости, за които се твърди в отчета.
Според основния прокурор Висш съдебен съвет ще стане за смях, в случай че този одит бъде оповестен и всеки седмокласник с общи знания по осведомителни технологии стартира да се упражнява като разпределя каузи. Магдалинчев счита, че настояването отчетът да се разгласява е на ниска цена популизъм.

Той повтори няколко пъти и че изработването на системата коствало 12 000 лева, а през последните 5 години не е бил юридически нито един одит. Освен това през последната година е бил поддържан на благосклонност и гратис от компанията " Smart systems 2011 ", която е изработила софтуера.

Атанаска Дишева репликира като акцентира, че в одита не е регистриран нито един сполучлив опит за външен пробив в системата, което опонира на изказванието, че сигурността е " пробита ". Тя още веднъж настоя за издание на целия отчет, защото неговата конфиденциалност явно към този момент е компрометирана.
Лозан Панов попита, откакто отчетът е държавна загадка, дали основният прокурор ще се самосезира за това, че е изнесъл обществено елементи от него, само че отговор не получи.

По време на дебата бяха заложени и доста въпроси, измежду които бе подложен и този по какъв начин е била определена компанията реализатор на одита. Олга Керелска уточни, че изработването на софтуера е коствало 12 000 лева без Данък добавена стойност и 14 000 лева с Данък добавена стойност, а за одита са платени 20 000 лева на компания " Amatas " ЕАД. Спор имаше и по въпроса дали да бъдат изслушани IT-експерти от Висш съдебен съвет, които поддържат сървъра и за които се твърдеше, че не са позволили инспекторите и не са съдействали за правенето на отчета. Мнозинството от 14 души бе " срещу " това те да бъдат изслушвани, а единствено 8 от членовете гласоподаваха " за ".

Гешев разгласи, че те щели да защитят работата си и нямало смисъл от това, а преди гласуването Атанаска Дишева прочете част от отчета, в който инспекторите декларират, че им е бил разрешен достъп, предоставени са им пароли и им е оказано подпомагане. По време на дебата бяха заложени и въпроси - за какво към момента не е почнала работата на Единната осведомителна система, част от която е и системата за инцидентно систематизиране на делата.

Бе издигнат и въпросът за какво някои от членовете на правосъдния съвет да се срещнали с резултатите по-рано от други и кой е сезирал прокуратурата. От съвещанието стана ясно, че отчетът е входиран в деловодната система още на 12 март и е бил наличен за всички, съгласно Магдалинчев.

Боян Новански хвърли светлина: " Всеки, който е изискал, е можело да го изиска. На 13-ти се обадих на компанията и помолих да дойдат да обяснят какво написа в отчета. На 13-ти бяхме 7-8 души в постройката на Висш съдебен съвет, в това число и IT-специалисти от Висш съдебен съвет. Kойто беше в постройката, го извиках да го обсъдим, а след това сигнализирахме до прокуратурата. Това не е интрига, а отговорност ".

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов пък разгласи, че е бил обиден, тъй като го наричали " белия хакер ", както и от държанието на Лозан Панов през лятото на предходната година, когато министърът участва на обществено систематизиране на дело във Върховен касационен съд. Какво се случи тогава - четете в детайли тук.

Гешев още веднъж съобщи, че системата за инцидентно систематизиране била определена под напън от някогашния министър на правораздаването Христо Иванов, а преди този момент била препоръчана от някогашния министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и зададе въпроса за какво това е станало, откакто се твърди, че правосъдната власт била самостоятелна. Преди дни Иванов акцентира, че не е лобирал за избор на компания - четете обяснението му тук.

Заради множеството въпроси и изострения звук по време на дебата Данаил Кирилов стигна до там, че предизвести Атанаска Дишева, че не била в столичния общински съвет и не можело да взема думата след всяко изявление. Той разгласи и че по този метод работел и някогашния към този момент арбитър Методи Лалов, който в този момент е част от общинския съвет.

В последна сметка след всички разногласия бе решено първо да се изслушат специалистите, изготвили одита, а едвам по-късно да се взема решение дали ще бъде оповестено обобщение от него, елементи от целия отчет или той ще бъде оповестен обществено след позволение на наблюдаващия прокурор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР