Спасиха 22-годишно бебе с коклюш в столична болницаНовородено бебе на

...
Спасиха 22-годишно бебе с коклюш в столична болницаНовородено бебе на
Коментари Харесай

Спасиха 22-годишно бебе с коклюш в столична болница

Спасиха 22-годишно бебе с коклюш в столична болница
Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки затруднения от болестта е било избавено след денонощна битка за живота му и триседмично лекуване в Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Навременно поставената диагноза и подхванатите дейности на лекарите са се оказали решаващи за справяне с инфекцията и настъпилите затруднения, оповестиха от лечебното заведение.
Новороденото бебе е постъпило в интензивното неонатологично поделение
с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна активност. Направената рентгенография открива данни за лобарна пневмония с възпалителна интензивност.  Неонатолозите почнали лекуване за коклюшната зараза. Наложило се включване на спомагателни антибиотици и лекарства поради повишаваща се по време на престоя възпалителна интензивност и извънредно повишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция. Детето е имало потребност от подкрепяне на дишането и кислородотерапия.
Въпреки интензивното лекуване
то развива полиорганна непълнота, която засяга  белия дроб и функционалността на сърцето.  Лечението е траяло три седмици в които лекарите са съумели да овладеят дихателната и сърдечната непълнота, както и възпалителната интензивност. Началникът на отделението доктор Радка Масларска посочи, че  детето е било изписано в домашни условия с инхалаторно лекуване и рекомендации за следващо следене.
Предвид извънредно тежкото протичане на болестта при бебетата
тя посъветва бременните дами да се ваксинират против коклюш сред 27 и 36 гестационна седмица, с цел да се реализира отбрана на новородените посредством пасивно добит от майката имунитет досега на приемане на първа доза ваксина. Освен това, лекар Масларска предложи, да се лимитират контактите на бебетата с външни лица и огромен кръг от хора, както и имунизация на възрастните в непосредствен контакт с тях. Също по този начин при пораждане на признаци родителите незабавно да потърсят лекарска помощ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР