Служебният социален министър Ивайло Иванов ще настоява всички пенсии да

...
Служебният социален министър Ивайло Иванов ще настоява всички пенсии да
Коментари Харесай

Социалният министър ща настоява за 11% ръст на пенсиите от юли

Служебният обществен министър Ивайло Иванов ще упорства всички пенсии да бъдат обновени с 11% от 1 юли. Това заяви Министерството на труда и обществената политика.

Снимка: МТСП

„ На утрешното съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ)) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%, както е признато от Народното събрание. Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е належащо някой да ме поучава “, гласи позиция на Иванов. Преди да стане обществен министър, той беше шеф на Национален осигурителен институт.

 Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е с 10, а не с 11% България 2 мин. Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е с 10, а не с 11%  Окончателно: 100 лева за Великден единствено за най-бедните пенсионери България 2 мин. Окончателно: 100 лева за Великден единствено за най-бедните пенсионери  Евробарометър: 1/3 от българите не мислят, че могат да живеят с една пенсия България 1 мин. Евробарометър: 1/3 от българите не мислят, че могат да живеят с една пенсия  Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е с 10, а не с 11% България 2 мин. Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е с 10, а не с 11%  Окончателно: 100 лева за Великден единствено за най-бедните пенсионери България 2 мин. Окончателно: 100 лева за Великден единствено за най-бедните пенсионери  Евробарометър: 1/3 от българите не мислят, че могат да живеят с една пенсия България 1 мин. Евробарометър: 1/3 от българите не мислят, че могат да живеят с една пенсия

В края на предходната седмица се появи информация, че Национален осигурителен институт ще предложи растежът на пенсиите да е с 10%, а не с 11% поради по-ниска инфлация от плануваната. Предложението се съдържа в план на решение на надзора на Национален осигурителен институт.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, се прави по така наречен Швейцарско предписание с %, еднакъв на сбора от 50 на 100 от растежа на инфлацията и 50 на 100 от растежа на междинния застрахователен приход.

Снимка: iStock

В Бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула растежът от 1 юли 2024 година на пенсиите би трябвало да бъде с 11%.

За задачата в Бюджета бяха планувани над 1,1 милиарда лева Изчисленията са правени при допускане за повишаване на междинния застрахователен приход за предходната година от 12,9% и средногодишен съгласуван показател на потребителските цени от 9,1%.

От Националния застрахователен институт обаче показват, че към този момент са ясни регистрираните параметри, които са по-ниски от прогнозните и за двата индикатора и са надлежно 11,3% и 8,6%. Така по формулата на Швейцарското предписание пенсиите би трябвало да се покачат с 10%, което ще коства със 100 млн. лв. по-малко от авансово заложените.

Бившият обществен министър Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ разгласи през уикенда, че служебният кабинет се готви да открадне по 8 лева от всеки пенсионер с по-ниския % актуализация на парите на възрастните. Той разгласи, че ще изиска изключително съвещание на Народното събрание  по този въпрос.

Снимка: btvnovinite.bg

Василев беше срещу отпущането на добавки за най-бедните пансионери за Великден с претекста, че няма задоволително запас в бюджета на Национален осигурителен институт за такова заплащане. Тогава той предизвести, че при заплащане на добавки е застрашено нарастването на пенсиите с 11% от юли.

„ След нашето изказване през вчерашния ден, в което се обявихме срещу кражбата на 100 млн. лв. от българските пенсионери, видяхме една много истерична реакция от страна на ГЕРБ-СДС –  наредиха на министъра на обществената политика да внесе решение за връщане на нарастване на пенсиите от 11% “, оповестиха през днешния ден от Политическа партия.

Надзорният съвет на Национален осигурителен институт заседава на следващия ден – 14 май, когато ще вземе решение за %, с които ще се актуализират парите на най-възрастните.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР