Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде положително становище на

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде положително становище на
Коментари Харесай

ВСС прие с резерви законовите промени за е-правосъдие

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) даде позитивно мнение на плана за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, препоръчан от служебния министър Крум Зарков, само че с ясно обрисувани запаси и бележки по посочени текстове и параграфи от Комисията по правни въпроси. Пленумът одобриха докладвания законопроект със 17 гласа " за ".

Цветинка Пашкунова от Висш съдебен съвет показа предложенията в законопроекта, както и запасите и бележките по посочените текстове и параграфите. Със законопроекта се цели усъвършенстване и възстановяване на работата и успеваемостта на правосъдната система в процеса на въвеждане на електронно правораздаване, както и улеснение достъпа до правораздаване.

Основните оферти в законопроекта са следните: прецизиране пълномощията на пленума и колегиите на Висш съдебен съвет по отношение на употребяваните осведомителни системи, внасяне на по-голяма акуратност на актовете и изказванията на органите на правосъдната власт, участниците в пълномощията да могат да правят процесуални дейности в електронна форма и обвързване на органите на правосъдната власт да одобряват електронни изказвания. Нещо повече - планува се автоматизираното генериране и изпращане на удостоверение до адресант при постъпване на електронни документи, планува се още органите на правосъдните управляващи да осведомят авансово лицата за техническите стъпки по основаване на изказването и други Чрез законопроекта се вкарват нови преходни и заключителни разпореди, в които се споделя, че всички формирани първоинстанционни каузи ще се водят на книжен и електронен притежател, заради което е належащо органите на правосъдната власт да основат нужната техническа организация.

Въвежда се и обвързване за Висш съдебен съвет в период до 1 март 2024 година да обезпечи нужните механически условия и средства, които следва да обезпечат на лицата за достъп до електронните им каузи в пространства, в които се намират в техните администрации. Комисията по правни въпроси към Висш съдебен съвет предлага да се изрази позитивно мнение със забележки и запаси по предлаганите параграфи и оферти.

Пашкунова уточни, че липсват претекстове по повод запазване на доказателства и доказателствените средства. Вносителят следва да вземе поради, че е създаден модул за материални доказателства, който има нужната функционалност за систематизиране на ролята и предпазване на доказателства и доказателствени средства. По мнението на магистратите от Висш съдебен съвет обаче е излишно отпадането на тази наредба, посочи тя.

По думите ѝ редица неясноти поражда и параграф 13 от законопроекта. Кой е неповторимият длъжностен идентификатор, заменящ съдържащото се ЕГН в квалифицирания автограф на съдиите и следователите? Как ще бъде обезпечен нужният финансов запас за осведомителните системи на правосъдната власт? Как ще бъде обезпечена смяната на други осведомителни системи, които не са благосъстоятелност на правосъдната власт? Недоумение за магистратите буди и параграф 14, който планува изтриване на регистъра на актовете като част от единната осведомителна система. Това ще докара до неизясненост къде се намира регистърът на актовете на съдилищата и по какъв начин се поддържа той.

Магистратите от Висш съдебен съвет има запаси и по отношение на параграф 18, който планува обвързване за Висш съдебен съвет в период до 1 март 2024 година да обезпечи нужните механически условия и средства, които следва да обезпечат на лицата за достъп до електронните им каузи в пространства, в които се намират в техните администрации. Не може да се пренебрегне фактът, че обезпечаването на механически условия ще бъде обвързвано с провеждането на публични поръчки, а по тази причина ще е належащо време и финансови запаси, открои Пашкунова.

Изразени са запаси и във връзка с 21 параграф от законопроекта - планувано е връчването да може да се прави на електронен адрес посредством системата за несъмнено връчване, поддържана от Министерство на електронното ръководство. След показаните забележки по законопроекта, някои от магистратите взеха отношение и обявиха, че съгласно тях законопроектът е писан от хора, които нямат ясната визия по какъв начин работят електронните системи в правосъдната система.

Председателстващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев добави, че това, което се предлага, е във връзка и с доста други неща, свързани с електронната система. Трябва да се направи стиковане с Висш съдебен съвет по всички въпроси, които са предмет на законодателни промени, настоя той. Магдалинчев добави, че преди да се предложат измененията в Закона за правосъдната власт, би трябвало да се направи среща и да се дискутира въпросът с какво се усъвършенстват и с какво се отличават по този начин направените оферти.

Малко преди този момент магистратите от пленума на Висш съдебен съвет утвърдиха планове по бюджетната прогноза на правосъдната власт за интервала 2024-2026 година Кадровиците гласоподаваха със 17 гласа " за ", без " срещу " и " въздържали се ". Докладът бе показан от представляващия съвещанието на кадровия орган - Боян Магдалинчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР