Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от
Коментари Харесай

Висшият съдебен съвет реши да отстрани Гешев от поста главен прокурор, на ход е президентът

Пленумът на Висшия правосъден съвет гласоподава да освободи предварително от служба основния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската гилдия поради изявление, което накърнява престижа на правосъдната власт. Това стана с поддръжката на 16 членове на съвета, срещу гласоподаваха четирима и след двудневни диспути. Днешното съвещание продължи 10 часа.

Гласуването се организира в отсъствието на основния прокурор.

Иван Гешев встъпи в служба като основен прокурор при започване на 2020 година Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото премахване от служба, е належащо Висш съдебен съвет да изпрати на президента решение и той да подпише декрет за освобождение от поста „ Главен прокурор “.   

Искането за премахване на Гешев бе предизвикано от изявлението на основния прокурор Иван Гешев на конференция на 15 май в Съдебната палата, на която малко откакто скъса показно оставката си, той съобщи:  " Време е политическият отпадък от Народното събрание да бъде изметен ". Това държание съгласно Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова е в нарушаване на Етичния кодекс на българските магистрати, а " употребената лексика, интонация и жестове на основния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като " мутренски и непристойни "

 

Иван Гешев да бъде освободен от поста основен прокурор. Висшият правосъден съвет взе това решение с 16 гласа „ за “ и 4 гласа...
Posted by Инициатива " Правосъдие за всеки " on Monday, 12 June 2023
Думите на Гешев за политическия отпадък в Народното събрание, който трябвало да бъде изметен, бяха тълкувани от членовете на Висшия правосъден съвет по доста разнообразни способи - съгласно някои те са изявления, изразяващи угриженост към българския народ, съгласно други - тирада на омразата и рискова, мощна политизираност на цялостното държание на Гешев, отбелязва Дневник.

По думите на Атанаска Дишава, измитането на този отпадък, значи на процедура да бъдат заменени хора, определени законно да бъдат народни представители със законни избори. Тя попита дали това не съставлява тирада на омразата, защото с тази тирада се стигматизира избрана група хора. Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова е на мнение, че Висш съдебен съвет е позволило неточност и е прибързало с решаването на въпроса всъщност. 

Вероника Имова отбрани позицията на Гешев и нападна болшинството с репликата, че в случай че по този начин правораздават, има подозрения, че са " стожери на правото ". Според нея са нарушени правото на отбрана и конституцията. 

" Най-големите проблеми ще са, че България ще бъде наказана неведнъж за тези думи - дали в български съд, или в Европейски. И за българската прокуратура ще мине доста време, с цел да си върне доверието ", разяснява Огнян Дамянов, който съобщи, че е взел участие в избирането на Гешев и го е подкрепил за поста, само че в този момент съжалява за това.  

 
" Гешев – срам! Оставка и затвор! "

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР