Племето, което сравнява съня със смъртта. В джунглата на Амазонка

...
Племето, което сравнява съня със смъртта. В джунглата на Амазонка
Коментари Харесай

Племето, което сравнява съня със смъртта

Племето, което съпоставя съня със гибелта . В джунглата на Амазонка живее неизмеримо племе, наречено Пираха, чийто брой е към 300 души. За Пираха времето е “тук и в този момент ”, актуалният миг, който съдържа всичко, което е значимо. Пираха са разкрили какъв брой потребно е да се живее ден за ден. Тези индианци съставляват същинска мистерия за науката.

Тези чудати хора не спят, тъй като имат вяра, че след сън, който съпоставят със гибелта, някой различен ще се разсъни в тялото им.

Смятат дългия сън за нездравословен и по тази причина спят за малко през всички часове на денонощието. 

Освен това на хората от това племе не е известна частната благосъстоятелност. Пираха не вършат ресурси: уловената риба, убитите животни или събраните плодове постоянно се ядат незабавно. Те не съхраняват нищо и нямат проекти за бъдещето.

 Откъснати от каквото и да било здравно обслужване, за тях гибелта е вездесъща. Те посрещат с усмивка и най-голямото предизвикателство.

Интерес съставлява неповторимият език на Пираха, в който има три гласни и седем съгласни. Те не употребяват местоименията „ аз “, „ ти “, „ те “, понятията „ дясно “ и „ наляво “ или някакви комплицирани фрази, не възприемат думата „ един “. Имат собствен аналог на понятията: „ няколко “ и „ доста “. От цветовете има единствено два нюанса – „ ярък “ и „ мрачен “. Но всяко племе познава стотици растения и животни и помни техните свойства.

Най-висшият блян за това племе е равенството.  Всички са равни и нямат водач. Никой не е по-добър или по-лош, всички те са идентични.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР