Платформата Nold, създадена от Боряна Узунова и Жулиета Добчева, търси

...
Коментари Харесай

Новият имидж на втората употреба

Платформата Nold, основана от Боряна Узунова и Жулиета Добчева, търси нов живот на качествени облекла втора употреба. Компанията към този момент е получила първата си инвестиция - 100 хиляди евро от фонда Eleven. Nold работи и в Полша, а скоро ще навлезе и на други пазари.
Какво изниква в главата ви, когато чуете думите " облекла втора употреба "? Много хора са с предубеждения към сходен вид покупки, само че в последните години пораства и броят на търговците, които съумяват да вдъхнат втори живот на непокътнати фешън продукти. Боряна Узунова, Жулиета Добчева и техният екип неотдавна работят точно в тази посока - да трансформират напълно имиджа на облеклата втора ръка, и основават Nold, онлайн платформа за продажби на остарели облекла, в която се стараят всеки продукт да е находка.

Идеята се ражда напълно инцидентно, в хола на Узунова. Миналата есен тя взема решение да почисти дрешника си и за 30 минути прави уебсайт, в който качва към 40 продукта, които счита, че заслужават втори живот. Споделя го в профила си в Instagram и за два часа съумява да продаде всичко. На идващия ден ги праща по пощальон и с това завършва един другояче дълъг и скучен развой. Бързо осъзнава, че една платформа за продажба на качествени артикули втора ръка би могла да бъде освен това от комфортен метод да разчисти дрешника си.

По това време екипът ѝ, който сега работи с нея по Nold, развива различен план за устойчива мода - Kool and Konscious. Узунова споделя, че е бил сложен за тях интервал: " Стигнахме миг, в който единственото нещо, което можеше да бутне марката напред, бе да харчим повече за маркетинг и реклама. " След като виждат триумфа на персоналната ликвидация на Боряна, останалите се съгласяват да дадат късмет на Nold и да преструктурират екипa. Опитът от първия им план дава отражение - новият им бизнес би трябвало да е финансово сполучлив. Узунова и Ана Кременлиева, различен от съоснователите на Nold, сами основават платформата. Така икономисват от разноски за IT експерти и поддръжката на платформата е безвъзмездна и до през днешния ден.

Nold е дейна едвам от декември 2020 година и сдружението " Револв ", което стои зад марката и е благосъстоятелност на Боряна Узунова, към момента няма цялостна финансова година и доклад. Основателите споделят, че досега оборотът им надвишава 150 хиляди лева, а междинният месечен растеж на приходите е 50%. Компанията има и първа външна инвестиция на стойност 100 хиляди евро от фонда Eleven. Плановете са Nold да навлезе на още четири пазара до края на 2021 година, като във всеки от тях ще бъде необходим екип от по пет души.
Лични сбирки
Платформата на Nold не е сама на пазара на защита мода втора ръка. Но съгласно основателите й преимуществото и е, че улеснява процесите и за продавачите, и за купувачите. Екипът на Nold взема, преглежда, снима, освежава и продава продуктите, а в края на месеца продавачът си получава парите. Процентът, който продавачът получава, варира по отношение на цената на продукта - в случай че той коства под 20 лева, то към него се изплащат 20%, само че в случай че е над 150 лева, се изплащат 80% от цената. Общо ценовите категории са шест и са оповестени на уеб страницата.
Капитал - брой 24
Всеки, който желае да продаде облеклата си посредством Nold, може да изпрати техни фотоси на компанията по Viber. Екипът прави селекция, основана на качеството и запазеността на облеклата и разумно не всичко се приема. " Искаме да създадем прелестен имидж на секънд хенд модата ", споделя Узунова. Когато продуктите са по-захабени, от Nold оферират на потребителя те да бъдат рециклирани или дарени. Избраните артикули се гладят и се снимат професионално, а дефектите се оправят за сметка на компанията. Всички находки се провеждат в персонални сбирки на всеки продавач. " Това отличава бизнес модела ни от другите платформи за втора ръка - когато качим нещата ти в портала, ти имаш своя персонална сбирка и можеш да споделиш дрешника си с другари ", прибавя Узунова. Тя споделя, че на този стадий им е мъчно да разрастват бизнеса си тук и в чужбина, защото работят на цялостен потенциал и се нуждаят от по-голям екип.

Според Узунова и Добчева триумфът на компанията се дължи с изключение на всичко друго и на верния тайминг, тъй като около пандемията доста хора са подготвени да се разделят с облеклата, които не носят, а какво по-хубаво от това да получат и пари против това. Всеки има в дрешника си облекла, които не носи, и се радва, че без старания може да се раздели с тях по положителен метод ", споделя Узунова.

Зеленият детайл съгласно нея също е значим. Всеки продукт в уеб страницата икономисва 82% от въглеродния диоксид и водните запаси, които биха били употребявани за производството на нов подобен. Средно аритметично един-единствен артикул икономисва 22 кг въглероден диоксид и 3040 литра вода. В уеб страницата има и калкулатор, създаден от екипа на Nold, който мери количествата въглероден диоксид и вода, които всеки покупател е икономисал досега посредством облеклата си.
Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР