Пластмасовите продукти за еднократна употреба от днес, 3 юли, са

...
Пластмасовите продукти за еднократна употреба от днес, 3 юли, са
Коментари Харесай

Пластмасовите чашки, сламки и бъркалки вече са забранени в ЕС


Пластмасовите артикули за еднократна приложимост от през днешния ден, 3 юли, са неразрешени за приложимост в Европейски Съюз. Става дума за еднократните чаши, чинии, лъжици, бъркалки, клечки за уши, сламки, клечки за балони.

Целта на влизащата в действие европейска инструкция е да се понижи замърсяването с пластмаса, припомня БНР.

86% от отпадъците по плажовете в Европейски Съюз са пластмасови артикули за еднократна приложимост, като частици от тях се откриват и в морските жители.

Законът разрешава по-нататъшно потребление на мокри кърпички, подложки, тампони и тютюневи произведения с филтър, само че в бъдеще те би трябвало да имат информация върху опаковката или самия артикул, както и да показват какви екологични последствия има неправилното им отнасяне.

В България, с цел да влезе в действие възбраната, първо би трябвало да се одобри съответната разпоредба, която се чака да влезе в действие най-късно при започване на септември, разясняват от Министерството на околната среда.

Илияна Павлова,директор на Център " Чиста промишленост " към Българската стопанска камара, изясни: " Нагласата е с приемането на наредбата да се спре и стартирането на пазара на такива артикули, като продуктите в комерсиалната мрежа ще бъдат употребявани до тяхното привършване ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР