Плащаш винетка за своя автомобил, излиза електронен стикер – на

...
Плащаш винетка за своя автомобил, излиза електронен стикер – на
Коментари Харесай

Как така - плащаш винетка за своя автомобил, излиза електронен стикер на друг ВИДЕО

Плащаш винетка за своя автомобил, излиза електронен стикер – на различен. За следващия парадокс при пазаруването на пътните такси сигнализират фенове на NOVA. В момента е пикът на пазаруване на винетки за 2020 година

Според сигнала, макар че са правилно попълнили данните на автомобила – системата издава винетката на различен регистрационен номер. Откъде идва грешката?

До края на януари над един милион е-винетки би трябвало да бъдат сменени поради приключване на периода им. Кампанията по издаване на новите пътни стикери още веднъж стартира с проблеми.

Зрители алармират за разнообразни парадокси при пазаруването на електронните пътни такси. Сгрешени заявки, повтаряне на заплащанията и даже заплащане на винетки за несъществуващи или непознати регистрационни номера са част от недоволствата им.

В началото на януари, по традиция, Ирена Лесова взема решение да подмени годишната си винетка за автомобила. Купува през уеб страницата на тол системата. При заплащането с изненада вижда, че пътната такса е издадена на различен регистрационен номер, друг от прелюдия от нея.

„ Въведох своите данни изцяло правилно и, откакто преведох сумата пари в платежното фигурираше неточен номер – една писмен знак беше сбъркана”, изяснява Ирена Лесова.

Така превежда 97 лева, колкото е цената на годишния стикер, на фиктивен или непознат номер. Опитите й да поправя грешката в уеб страницата удрят на камък.

„ При самото заплащане – ти нямаш видимост на данните, които си въвел - щом потвърдиш заплащането – край – парите са към този момент преведени и грешката е към този момент на разположение. Дори да въведеш пари на неактивен номер – още веднъж те таксуват, което не е редно, би трябвало да има алтернатива за корекции”, прибавя Лесова.

За грешката в системата при заплащането Ирена Лесова оповестява и на пътната организация. Оттам й изясняват, че щом един път се е съгласила с общите условия отговорността е нейна и корекции не са вероятни.

„ Чувствам се излъгана. Има някаква неправда, която не е по моя виновност и отхвърлят да прегледат случая. Искам парите ми да бъдат възстановени”, споделя Ирена.

След инспекция на случая от пътната организация са безапелационни, че сходна неточност системата не може да се допусне. Нито пък е допустима външна интервенция, която да прати платената от Ирена винетка към различен номер. Затова и няма да възстановят назад парите макар сбъркания номер.

„ Няма по какъв начин това да се осъществя – защото там няма човешка интервенция.

При каналите за самообслужване нито едно физическо лице няма достъп до данните, които вкарва потребителят”, изясни проф. Олег Асенов от АПИ.

Не изключват обаче до грешката да се е стигнало поради неизчистена кеш памет от устройството, през което е направено заплащането. И това обаче не било бъг в системата.

Може ли неточност в системата да изпрати парите ни за винетка при непознат автомобил - питаме и IT специалистът Александър Ненов.

„ Има n на брой сюжети, до които може да се стигне до комплициране на транзакциите. В случая има алтернатива да е прекратена самата транзакция, да се употребявани бутони „ назад”, страницата да е била презаредена по някакъв метод. Жената съзнателно си е попълнила данните, само че те в един миг могат да бъдат сменени автоматизирано с авансово записаните в браузъра”, разяснява Ненов.

Според него след въвеждането на данните – системата би трябвало да дава опция за промяна на въведената от водачите информация в обособена страница за обзор. Нещо, което сега системата за заплащане не разрешава.

Ако корекции се вършат на всяка стъпка от заплащането обаче може да се стигне до измами от потребителите, изясняват от АПИ.

От пътната организация не изключват да се стигне до срив в системата, в случай че хиляди консуматори по едно и също време решат са заплатят новите си пътни такси. Но са подготвени да реагират във всяка обстановка, в случай че системата не издържи.

В първата седмица на годината над 100 000 водачи към този момент са подменили винетките за колите си.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР