Плащанията, направени с помощта на цифрови валути на централни банки,

...
Плащанията, направени с помощта на цифрови валути на централни банки,
Коментари Харесай

Цифровите валути скоро ще променят финансовия свят


Плащанията, направени благодарение на цифрови валути на централни банки, ще набъбнат до 200 милиарда $ към 2030 година (снимка: CC0 Public Domain)

Около средата на юни Банката за интернационалните разплащания и Банката на Англия, взаимно с група частни организации, организираха серия опити с цифрова валута на централната банка с така наречен приложни програмни интерфейси (API). Резултатите, които оповестиха, не бяха в централните новинарски излъчвания, а може би трябваше – тъй като приказват доста за бъдещето на финансовия свят.

Банката за интернационалните разплащания (BIS) потвърди, че приложните програмни интерфейси могат да се употребяват за свързване на финансови инфраструктури, с цел да се даде опция за осъществяване на ежедневни заплащания благодарение на цифрова валута, издадена от централна банка. В рамките на извършения опит банката, учени и откриватели, както и частни ИТ компании взеха присъединяване в създаването на 33 API, които да свържат централната банка и частния бизнес за разплащане с е-пари. След това бяха тествани над 30 разнообразни сюжета на ежедневна приложимост на цифрова валута, издадена от централна банка.

Цифрова валута, издадена от централна банка

Цифровите валути, издавани от централна банка (ЦВЦБ), съставляват цифрови „ монети “ сходно на биткойните, само че с тази разлика, че се „ емитират “ от централната банка на съответната страна. Тези цифрови пари биват свързани с фиатната валута на страната. Следователно виртуалната разплащателна единица постоянно ще резервира цената си – за разлика от нестабилните „ самостоятелни “ криптовалути. По този метод ЦВЦБ са подготвени да дублират потреблението на в този момент настоящите пари в брой.

Според BIS, нейният опит, наименуван „ план Розаланд “, е потвърдил, че „ един добре планиран API пласт може да работи с разнообразни приложения от частния бранш и дизайни на цифрови пари на централната банка – и че набор от елементарни и стандартизирани API функционалности е в положение да поддържа многообразие от вероятни сюжети на ежедневна приложимост ”.

Реални обстановки от живота

Тестваните примерни сюжети са подбрани по този начин, че да подхождат на потреблението на парите в действителния свят и да покажат дали ЦВЦБ могат да бъдат интегрирани в ежедневния живот.

„ Всяка участваща компания предложи няколко разнообразни случая на приложимост за задачите на тестванията “, изясни Мартин Харгрийвс, основен продуктов шеф в блокчейн компанията Quantt, която взе участие в плана. Така да вземем за пример че Amazon показва какво се случва при заплащане, при което клиент може да употребява ЦВЦБ за покупка на дребно в магазин. Банката на Канада пък е направила примерна транзакция за превод на известна сума сред сметките на родител и детето му.

Виртуалните пари като сцена за нововъведения

Проучените тестови случаи на приложимост включват редица ежедневни обстановки, свързани с придвижване на пари. За задачата са осъществени прехвърляния сред сътрудници, заплащания на дребно за артикули и услуги, както и бизнес-транзакции на дребна стойност. Тестваните благоприятни условия за заплащане включват осъществяване на онлайн заплащания на дребно, разплащания в магазини, както и офлайн заплащания.
още по темата
Експериментът разкрива терен за нововъведения в централните банки в две основни области, сподели Франческа Хопууд Роуд – началник на BIS Innovation Hub London Centre. От една страна, планът изследва по какъв начин един API пласт може да поддържа ЦВЦБ система за заплащания на дребно. От друга, той може да улесни безвредни и сигурни заплащания с цифрова валута на национална банка при необятен набор от разнообразни действителни сюжети на приложимост.

Макар и нескромно, посланието е, че планът „ Розалинд “ може да способства доста за метода, по който организациите по целия свят се заемат с проектирането на ЦВЦБ и системи за потреблението на такива виртуални валути в действителния свят.

Парите стават цифрови

Juniper Research неотдавна разгласява изследване, което пресмята, че заплащанията, направени благодарение на цифрови валути на централни банки, ще набъбнат от 100 милиона $ през актуалната година до големите 200 милиарда $ към 2030 година Подобни числа разкриват 260 000% нарастване на използването на ЦВЦБ през идващите седем години.

Изследователската компания споделя, че секторът е в ранен стадий на развиване с реализацията основно на пилотни планове, само че чака държавни начинания за поощряване на финансовото включване да насърчат възприемането на технологията. Това ще важи изключително за нововъзникващите стопански системи, „ където разпространяването на мобилните устройства е доста по-високо от банковото покритие “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР