Плановете на разследващите да изземат картини и артефакти от ценните

...
Плановете на разследващите да изземат картини и артефакти от ценните
Коментари Харесай

Хаос с ценностите на Васил Божков

Плановете на проверяващите да изземат картини и артефакти от скъпите сбирки на Васил Божков още веднъж не се завършиха. Шумно оповестеното изземване на полезности очевидно бе отсрочено поради опасенията на реставратори и експерти, че прокуратурата ще вземе полезностите, без да обезпечи запазването им.

От Министерството на културата оповестиха, че няма разпоредби да се изнасят предмети от сбирката на Божков. " В момента се вършат огледи, описи, стая по стая. Участват четирима специалисти от МК, които са разпределени по обектите и наблюдават за естественото протичане на работата ", заяви Александър Трайков, шеф " Инспекторат за запазване на културното завещание " в Министерството на културата.

Всеки предмет се разказва поотделно, обясни представител на фондация " Тракия ", която дава отговор за сбирката. Нищо няма да се изнася от сбирката, беше сбитият коментар на ръководителя на фондацията Кирил Христосков. По-рано от постройката на " Московска " 45 излезе и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Ако се стигне до изнасяне на експонати от частния музей, това може да отнеме и седмици, защото експонатите единствено на този адрес са над 3000.

" Споделям експертното мнение на видния ни траколог проф. Иван Маразов, че изнасянето на антиките от тази среда може да нанесе непоправими вреди на експонатите, по тази причина считам, че творбите би трябвало да останат там, където се намират, и да бъдат съхранени и запечатани под контрола на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи до произнасянето на съда. Eдва по-късно да бъдат изпратени там, където съдът постанови. Mоето персонално мнение е, че в този момент скъпото пакетиране, превозване и разтоварване може да се избегне. Разбира се, това би трябвало да стане с акт на прокуратурата ", разяснява шефът на комисията по просвета и медии в Народно събрание Вежди Рашидов.

Междувременно Владислав Горанов назначи шефа на кабинета си Георги Йорданов за краткотраен ръководител на Комисията по хазарта. Сменени са и членовете на комисията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР