Планината умело пази своите най-приказни красоти. В Родопите, някъде между

...
Планината умело пази своите най-приказни красоти. В Родопите, някъде между
Коментари Харесай

Разходка за един ден: потайностите на „Дяволската пътека” край Борино

Планината ловко пази своите най-приказни хубости. В Родопите, някъде сред селата Борино и Ягодина, е прикрито едно същинско естествено богатство. Очарователното ждрело на река Чатак дере е толкоз тясно и надълбоко, че пътеката в неговите глъбини напълно справедливо получила названието „ Дяволската пътека”. За нея научихме от рубриката „ Дотам и назад “ по .

Предизвикваме ви да поемете по живописния преход в сърцето на Родопите, откъм село Борино и Музея на катрана. Изходната точка е маркирана по картите и е елементарно откриваема. Човек има избор сред два кръгови маршрута. И в двата случая до началото на пътеките води еднакъв коларски път, минаващ по зелени планински поляни, постоянно в компанията на стада от овце, кози и крави. Така се стига до вековна остаряла върба, известна като „ Дървото на късмета”.

Оттук нататък потъвате в усойната прегръдка на Чатак дере. Пътеката се ниже по ръба на ждрелото под съвсем отвесните скатове на Тепе хълм. Не след дълго се открива страховито скално образувание, наподобяващо мост над гневните води в дерето. Преданието е, че единствено дяволът е кадърен да слезе в неговото мрачно гърло.
 7 прелестни български села, в които ще поискате да живеете  7 прелестни български села, в които ще поискате да живеете  7 прелестни български села, в които ще поискате да живеете  7 прелестни български села, в които ще поискате да живеете
Преминаването по дървените мостчета е несравнимо прекарване – за някои малко плашещо, само че зареждащо със солидна доза адреналин. На такива места човек осъзнава величието на естествените сили, способни да изваят неземно красиви пейзажи.

По-нататък около реката ще намерите няколко водопада - места, където може да отпочинете по пътеката и да се насладите на приказната природа. Поредицата водопади на Чатак дере е изключително красива.

Има обаче един различен водопад, който природата е скрила в най-дълбоката част на дерето. Продължете по кривата планинска пътека и слизаме в дяволската пропаст на ждрелото. Там, сред два скални великана, бушува скритият водопад. Спираща дъха водна буря - следващото зрелищно знамение на природата в Родопите.

Всеки, който тръгне да търси провокациите на Дяволската пътека, би трябвало да се приготви за уморително планинско вървене. От дъното на Чатак дере до върха на Тепе хълм денивелацията е към 800 метра. Има изключително стръмни изкачвания и спускания, за които са нужни здрави крайници и подобаващи обувки. Разходката през главните забележителности от началото край Борино до изхода към Буйновското ждрело е към час-два, според от ходенето. За да е цялостно Родопското премеждие е целесъобразно човек да си планува през целия ден в региона.

Повече информация ще откриете във видеото горе.
 10 хрумвания за разходка измежду природата към София  10 хрумвания за разходка измежду природата към София  10 хрумвания за разходка измежду природата към София  10 хрумвания за разходка измежду природата към София
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР