Планът на Столичната община за действие срещу климатичните промени, приет

...
Планът на Столичната община за действие срещу климатичните промени, приет
Коментари Харесай

София отменя действащия план за климатичните промени с нов за 961 млн.лева

Планът на Столичната община за деяние против климатичните промени, признат през май 2019 година за период от пет години, се анулира и се приема нов за период до 2030 година Докладът на кмета Йорданка Фандъкова през днешния ден бе утвърден от отрасловата комисия по екология на общинския съвет. Новият проект ще е с финансов запас от 961 млн.лева като включва " извънреден размер от работа ".

Целта е София да понижи с 40% излъчванията от парникови газове до 2030 година Резултатите до момента са обнадеждаващи - през 2018 година те са намалели с 18% по отношение на 2007 година, означи зам.-кметът по екологията Десислава Билева пред комисията. Не инцидентно в състезанието за " зелена столица " София стигна до финала и е претендент за наградата за 2023 година Финансовите източници за ограниченията по новия проект, които са 65, няма да са единствено общински, а преобладаващо ще са от външни източници, посочи тя.

Новият документ се назовава План за деяние за устойчива сила и климат на Столична община 2021-2030 година и включва настоящите две стратегии - за енергийна успеваемост и дълготрайната за поощряване потреблението на сила от възобновими източници и биогорива.

Екип на Столичната община към този момент се е срещнал с опита на Виена по настоящата тематика за климатичните промени и е възприел концепцията за така наречен Енергийни кооперативи. Те се основават в доста европейски градове, изясни Билева.

" В Плана залагаме на публично-частното партньорство за влизане на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) в общинския сграден фонд ", акцентира тя. Например върху спирките на градския превоз ще бъдат конфигурирани " зелени покриви ". Тези покривни градини, които са новата мода за огромните офис и жилищни здания, не е ясно по какъв начин ще бъдат поддържани върху спирките. Оглед на градивното им положение е посочил, че единствено част от тях могат да понесат натоварването. По тази причина ще се търсят съответни решения за публично-частните партньорства в тази тенденция, разясни Билева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР