План за намаляване на административната тежест върху граждани и бизнес,

...
План за намаляване на административната тежест върху граждани и бизнес,
Коментари Харесай

Кабинетът обещава да премахне стикера за „Гражданска отговорност“

План за понижаване на административната тежест върху жители и бизнес, направен от Министерският съвет, дава обещание премахването на стикера за „ Гражданска отговорност “ от стъклата на колите. Въпросният проект съдържа цели 280 ограничения, с които на процедура може да отпадне ненужното вървене по институции за приемане на разнообразни документи. Те ще се осъществят с промени в 102 закона.   

В документите, качена за публично разискване, липсва заложен период докога в действителност би трябвало да бъдат направени измененията. Въпреки това е посочено, че към края на годината ще бъде направен отчет, който ще наблюдава до какво равнище е изпълнен проектът. Тогава вероятно ще бъдат препоръчани дейности за осъществяване на ограничения, които не са завършени към края на 2024 година
Стикерът за „ Гражданска отговорност “
Това е първата мярка, посочена в проекта, която може да се осъществя с промени в Закона за придвижване по пътищата. Те ще бъдат инициирани от Министерство на вътрешните работи, което е посочено като виновна институция. Мотивите са свързани с това, че сега е в действие въведено обвързване водачите да носят документ, доказващ направената застраховка и точно поради това

условието за слагане на стикер е ненужно “.

Конкретно е записана и законовата смяна, която ще бъде направена в чл.100, алинея 3 от ЗДП. Тя гласи, че „ лидерът на моторно транспортно средство, което не е било по отношение на от придвижване, е задължен да носи надзорен ваучър към знака за подписана наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите. “

Припомняме, че при започване на септември предходната година депутатите одобриха на първо четене смяна в ЗДП, която бе обвързвана точно с отпадането на лепенето на въпросният стикер. Оттогава до момента законопроектът просто отлежава и не се гледа в комисии на второ четене. Тогава предлагането пристигна от Божидар Божанов и депутати от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, като главната концепция бе отпадането на всички стикери, в това число и екостикерите, които се издават при преминат годишен механически обзор.

При разискването в зала обаче пък стана ясно, че премахването на екостикерите ще остане за различен миг, а главно напъните са съсредоточени върху стикерите за „ Гражданска отговорност “. Министерство на превоза в лицето на отрасловия министър Георги Гвоздейков също показаха претекстове срещу премахването на екостикерите, защото те разрешават въвеждането на нискоемисионни зони в градовете.

Припомняме, че само София има въведена такава зона, която на хартия работи от 1 декември 2023 година до края на февруари, само че на процедура нито една институция не следи за осъществяването на ограниченията.

Всъщност преди измененията, признати на първо четене предходната година, някогашният транспортен министър Николай Събев през 2022 година искаше да отстрани всички лепенки от стъклата на колите, само че концепцията му по този начин и не се осъществя.
Другите оферти
Любопитно предложение е въвеждането на възбрана за приложимост на пиратки и фойерверки в урбанизирани територии в часове, избрани за отдих на жителите. Такива промени са признати от някои огромни общини, измежду които и София, само че не са въведени в закон. За реализирането им се предлага смяна в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения. Те също ще бъдат инициирани от Министерство на вътрешните работи.

Част от другите промени са ориентирани към жители и бизнес, като се предлага институциите да „ приказват между тях “ и да обменят по длъжностен път информация за разнообразни документи. Така да вземем за пример в Закона за здравето се предлага смяна, посредством която удостоверяването на обстоятелството, че лице не се води на психиатричен доклад да става по длъжностен път.

В другите нормативни актове съществуват разнообразни понятия, условия и документи – някои се издават от персонален доктор, други от центрове за психологично здраве, а за трети се изисква обзор от психиатър, като не излиза наяве в кои случаи какъв документ е нужен. Има съществено разминаване в нормативната уредба във връзка с листата от заболявания, подлежащи на диспансеризация.

Въпреки че според член 147а., ал.1 от Закона за здравето, Министерството на здравеопазването основава и поддържа Национален длъжностен указател на лица с психологични разстройства, подобен указател не е основан. Изискват се разнообразни такси и има разнообразни периоди за даване на услугата. Няма ясна наредба, в кои случаи е належащо лицето да си извади уверение, че не се води на психиатричен доклад и по кое време е належащо да премине и обзор при психиатър, е записано като претекст за измененията.

Друго предложение е обвързвано с опция договорите за аренда да се вписват служебно в общинските служби. Сега това става с нотариално засвидетелствуване на подписите на страните, регистриране в службата по вписванията и се вписване в съответната общинска работа по земеделие.

Предлага се и отпадане на условието за даване на тапия в административни производства, в случаи, в които може да бъде осъществена служебна инспекция. Информацията е налична в регистри на Министерство на образованието и науката. Идеята е съответния административен орган да прави инспекцията по длъжностен път. Ако обаче дипломата е издадена преди 1 януари 2012 година, то още веднъж ще се постанова даването на копие.
Единни регистри
За институции, които водят голям брой разнообразни регистри се предлага основаването и поддържането на единни системи и обединяването на цялата информация.

С промени в Закона за храните пък се планува основаването на обединен указател на млякото. Идеята е да включва първи изкупвачи на сурово краве, овче, козе и биволско мляко, разнообразни организации на производителите в бранша на млякото и млечните артикули, както и лист на самостоятелните упълномощени лаборатории на проучване на сурово мляко. Всичко това сега се води на обособени регистри.

Предвижда се построяването на обединен указател на държавната и общинска благосъстоятелност и създаване на система за ръководство на собствеността. Сега тези регистри са разпокъсани и се водят от регионални шефове, общини, Министерство на регионалното развитие, Министерство на вътрешните работи, МО, ДАНС, ДАТО и МФ. Идеята е цялата информация да се сплоти.
За по-лесно строителство
Група от оферти са ориентирани към събаряне на административната тежест на строителите. За сходни ограничения те упорстват от години. Те ще се предизвикват от Министерство на районното развиване. Така да вземем за пример се предлага основаването на единна система по устройство на територията, капиталовото планиране и разрешаване на строителство. Идеята е документите да се подават електронно – от заявката за планове, през одобряването на устройствените проекти, до издаването на позволения за градеж и въвеждането в употреба на обекти.

Другите промени са свързани с опция за служебно координиране на заданията на планове на подробни устройствени проекти, както и на процедурата по координиране на капиталов план Идеята е тези неща да се прави служебно по искане на органа, способен да ги утвърди като вътрешна административна услуга, който в период до 3 работни дни да върне служебна кореспонденция към способената институция.

Предвижда се опция за електронно сключване на части на капиталовия план, когато е импортиран за утвърждение електронно. При същата догадка, планът ще може да се утвърждава електронно. Дава се опция в период от 20 работни дни да бъдат отстранявани нередности в капиталови план.
И още
В Закона за запазване на околната среда се дава опция за премахване на нередности в процедурата по оценяване на качеството на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда. Така те ще могат да бъдат отстранени в период от 10 дни. Освен това всички мостри, които се подават за Оценка на въздействието върху околната среда, ще бъдат стандартизирани.

Министерство на превоза ще инициира промени, свързани със служебното събиране на информация в процедурите за даване на издаване на разрешителни за интернационален транспорт на пасажери за страни, които не са членки на Европейски Съюз.

Законът за автомобилните транспорти препраща към Наредба № 11 за интернационален авто транспорт на пасажери и товари, където са въведени условия за показване на документи, с които администрацията може да се достави по длъжностен път – удостоверение за съдимост; удостоверение за регистрация за моторните транспортни средства, копия на лицензи на Общността и други

Пълният лист с оферти може да разгледате тук.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР