План на френския президент Еманюел Макрон като част от най-голямата

...
План на френския президент Еманюел Макрон като част от най-голямата
Коментари Харесай

Приватизацията на Макрон обедини опозицията

План на френския президент Еманюел Макрон като част от най-голямата приватизационна вълна във Франция от десетилетие е под опасност. Опозиционни партии започнаха необикновена стъпка с апел да се провежда референдум за продажбата на парижките летища, написа в. " Гардиън ".

Държавният глава желае да продаде следения от страната дял в Aeroports de Paris, оператора на летищата " Шарл дьо Гол " и " Орли ", които се употребяват годишно от повече от 100 милиона пасажери. Това е измежду най-големите приватизационни интервенции във френската история дружно с проекти на Макрон да продаде дялове в националната лотария и енергийната група ENGIE.

Приватизирането на летищата в Париж е значима част от проектите на Макрон за модернизиране на френската стопанска система. Източник, непосредствен до президента, разяснява, че страната не е най-квалифицираната да ръководи летищата. Печалбата от продажбата - чака се повече от 7 милиарда евро - ще бъде пренасочена към нов капиталов фонд за компании и технологии, а също по този начин ще помогне за погасяване на националния дълг.

Но политическите съперници упрекват Макрон в продажба на извънредно значим източник и стратегическа държавна инфраструктура. Те акцентират, че с приватизирането на " Хийтроу " и железниците Англия е изправена пред евентуален призрачен сън.

В извънредно необикновен ход във Франция се образува коалиция от партии, които обичайно са огромни врагове. В групата влизат комунисти, леви, поддръжници на свободния пазар и други. Всички те са срещу приватизирането на летищата в Париж. Конституционният съвет на Франция позволи на опозицията да се възползва от прелюдия от някогашния президент Никола Саркози механизъм през 2008 година, който разрешава образуване на референдум. Ако съберат подписите на 10% от френските гласоподаватели - 4,7 милиона души - в границите на идващите девет месеца, ще бъде проведен народен референдум дали да се приватизират летищата.

В ход е конкуренция за събирането на 4,7 милиона подписа. Най-малко 17 000 подписа би трябвало да бъдат събирани дневно, с цел да успее самодейността. Към 13 юни са събрани повече от 200 000 подписа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР