Пламен Асенов, специално за Faktor.bg„Напрежението се вдига, но не дрънчи

...
Пламен Асенов, специално за Faktor.bg„Напрежението се вдига, но не дрънчи
Коментари Харесай

De Profundis: Агресивна Русия е основен горещ картоф за българското правителство

Пламен Асенов, особено за Faktor.bg

„ Напрежението се подвига, само че не дрънчи на война “ - вика министър председателят Кирил Петков.
А на какво дрънчи, бе, господин министър председател - на мешана скара с алено вино? Или на съветска салата, която в действителност е френска?
Да му имам оптимизма на този човек. Или неосведомеността. Или заблудата, в която са го вкарали. Или изначалното незнание по тематиката що е то Русия и има ли метод човек да се отърве от нейната яка противоположна захапка, единствено по

обичайния за България способ на снишаването и ошумоляването

Не знам кой от тези фактори му е на дневен ред в главата на премиера, само че най-малко се надявам да не са всичките дружно. И не мога да направя кой знае какво, с цел да му оказа помощ, мога единствено да го осведомявам за някои неща, пък той да си носи гайлето.
Например, Петков би трябвало да знае, че въобще

не е целесъобразно да слуша личния си боен министър Стефан Янев

за някои работи - за проектите и желанията на Русия, за връзките на България с Русия, за връзките на България с НАТО, както и по всички въпроси, свързани със положението и въоръжението на българската войска. С други думи - колкото по-рано Янев бъде изчегъртан от държавното управление, толкоз по-скоро то може да стартира да взима съответни решения по някоя от тези тематики. Иначе ще се държи като пате в кълчища и ще се чуди в какво му се плетат краката, та плуването напред, към смяната, не върви.

Второто, което министър председателят би трябвало да знае –

същото би трябвало да се случи и най-малко с още двама министри - вътрешният Рашков и външният Генчовска

Рашков като човек от дълго време е потвърдил, че нищо ново не е научил от комунистическо време насам, а като министър политиката му неизбежно се основава на човешките му качества. Затова и сега виждаме, че Министерство на вътрешните работи е в стадий на безредни задачи за разкриване на врагове, в сравнение с в същински промени. Тоест, Министерство на вътрешните работи е неефикасно за усмиряване на напрежението, което - както призна даже министър председателят - въпреки всичко се подвига.
За Генчовска пък какво да кажа, с изключение на наскърбен да замълча. Но не мога, тя е външен министър. Това значи, че, с изключение на белите в връзките с Русия и НАТО, които може да сътвори в дует с военния министър, тя от себе си може да добави още - по Македония да вземем за пример. А също и по Европейски Съюз.
Пълна мистерия да вземем за пример остана за какво тя персонално като министър не отиде на изключителната среща на съюза оня ден, а прати зам.-министър. Защото не желае да гласоподава неща, които не ѝ идват от вътрешната страна, да вземем за пример нови европейски наказания по отношение на Русия, в случай че нападне Украйна? Защото не желае да се ангажира персонално с позиция, или тъй като България няма позиция? Защото президентът ѝ е споделил по този начин да направи?
Да, неслучайно въвличам и президента Румен Радев - и то по няколко линии. Първо, той действително има преимущества във връзка с външната политика и нищо чудно Генчовска в действителност да е съгласувала с него равнището, на което България да се показа на европейската среща. Второ, общоизвестно е, че упоменатите министри, които считам, че подлежат на уволняване, са ядрото на президентската квота в кабинета Петков. Точно посредством тях Радев към този момент осъществя болните си упоритости не просто да постанова волята си по даден въпрос, а и безусловно да ръководи, без да има такива пълномощия по Конституция. И без да има нужната подготовка, гений и визии за положително развиване на страната.

Третата президентска връзка в цялата работа е обвързвана с опцията, в случай че Кирил Петков не слушка и не директория добре, Радев да отреже кабинета и през нови избори да назначи още по-удобен за себе си.
Поне такива индикации има последните дни - вицепрезидентът Илиана Йотова непосредствено размаха пръст на държавното управление, а нещо сходно направи и президентският консултант Александър Маринов, главен извор на Радевите хрумвания и главен мотор за реализацията им.
Така че съгласно мен на този стадий към този момент

въпросът не е дали, а по кое време ще се сблъскат президент и министър председател

Петков би трябвало оптимално бързо да се еманципира от досегашния си патрон, в случай че желае да ръководи в действителност, а не да бъде кукла на конци. И по каква тематика ще се сблъскат също е значимо.
Очевидно няма да е тъкмо сега и - най-малко към този момент - няма да е по тематиката за българската реакция по отношение на московската настъпателност. Като чувам думите на Петков, че на него обстановката към Украйна не му дрънчи на война, давам си сметка, че май е чел деликатно и е възприел позицията на Стефан Янев, която е и позиция на Румен Радев - да не вършим нищо, тъй като по този начин няма да ни се случи нищо.
Тезата да си траем, с цел да не дразним руснаците, е напълно неправилна и това се видя напълно неотдавна, когато ние така и така си мълчахме настойчиво, а те безогледно ни заповядаха да излезем от НАТО.

Не ви ли писна, бе, господа неуважаеми политици, да се вършиме на слепи и глухи за истината, че Кремъл продължава да ни счита за своя губерния. И не разбрахте ли, че колкото повече лазим пред императора Путин и неговите главорези, толкоз повече те ни презират и се разпореждат със орисите ни като хора и ориста ни като народ. Да запитвам ли за какво след ултиматума на съветското външно министерство не извикахте Митрофанова да ѝ връчите протестна нота. Аз на ваше място бих я изритал от страната, но най-малко нота да бяхте…..
Кой ли пък да го направи. И - да, има още доста доказателства за това какъв брой неправилна е позицията на скатаването в връзките с Русия, само че ще прибавя единствено едно - от политическата процедура на щрауса е ясно, че когато си заровиш главата в пясъка, гъзът ти остава гол, безсилен и предизвикателно навирен нагоре.

И защото думата дума отваря, като се сетих за щрауса, сетих се за Българска социалистическа партия и за още един човек, който би трябвало да бъде изритан от кабинета Петков - вицепремиерът Корнелия Нинова. Тя още не е направила доста бели в настоящето ръководство, само че ще направи, бъдете сигурни. Нинова е като щръклица, просто не може да стои добродушно и да си прави работата. Както наскоро сподели нейният съпартиец Димитър Дъбов, „ тази жена, даже да я затвориш сама в стая, отново ще откри с кого да се скара “.
На всичкото от горната страна - лъже и то на едро. Казва да вземем за пример, че подава оставка от поста ръководител на Българска социалистическа партия, само че в действителност не я подава. И по този начин три пъти през годините. Добре, де, знам - официално я подава, само че в действителност е сигурна, че нейните хора няма да я одобряват. Или разиграва театрото по този начин, че да не я одобряват.
Ами помислете, жители - кой от настоящите придворни социалисти не си дава сметка, че сега тъкмо Нинова, като министър и вицепремиер, държи и раздава порциите в партията. А по какъв начин са гладни така наречените „ социалисти “ за Солунски митници след 13 години суша, да не ви изяснявам. И някой ще одобри нейната оставка ли? Хайде, холан!.
Но забележете и по какъв изтънчен метод стана цялата работа, за следващ път бях слисан и развеселен от гения на партията. Отдавна се знае, че Българска социалистическа партия има гений за политическо нововъведение и към този момент е стартирала доста оксиморони - „ национален съд “, „ национална република “, „ либерален социализъм “.
Сега пък измислиха процедурата „ констатация “. Партийното управление напълно съществено сподели, че не „ установи “ оставката на Нинова. Това значи, че тя е подадена, стои някъде там, ще им избоде очите, само че социалистите не могат да я открият, видят, намерят - с цел да я установяват. И по този начин основават нова, по-изгодна за себе си действителност.
Истински финес, жители, въодушевен съм.
Но, единствено да попитам - в паниката към неприетата оставка, някой сети ли се, че

Българска социалистическа партия даже не гъкна по тематиката за наглия съветски ултиматум

НАТО да напусне България и Румъния. Изказа се кой ли не, даже президентът с половин уста съобщи, че това е въпрос, по който самостоятелна България взима решения сама - само че никой от социалистите, в това число другарката Нинова, не чух да отбрани суверенитета и националния ни интерес, за който алените другояче по този начин вопият.
Ами по какъв начин с гореспоменатите министри, плюс подобен лъжовен и безмълвен по значимите тематики вицепремиер, чакаме кабинетът Петков да вземе съответно решение по тематиката Русия, жители? Как?
Простият отговор е - не чакаме. Така, де, някакво решение евентуално ще вземе - само че то няма да е съответно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР