Плъховете вече са сериозен проблем за общественото здраве и хигиената

...
Плъховете вече са сериозен проблем за общественото здраве и хигиената
Коментари Харесай

Надвисва ли нова опасност? Плъховете могат да причинят пандемия като COVID

Плъховете към този момент са сериозен проблем за публичното здраве и хигиената в доста огромни градове по света. Сега ново изследване предизвестява, че вълните от гризачи могат да се трансфорат в носители на друга смъртоносна здравна рецесия - нова от вида на COVID-19, оповестява " Стъди Файндс ".

Гризачите са известни в историята с това, че придвижват и популяризират заболявания, в това число бубонната чума. Изследователи от Принстънския университет настояват, че плъховете също могат да бъдат безсимптомни (или асимптомни) носители на коронавируси.

Проучването им открива, че тези животни са развили резистентност към патогените вследствие на повтарящи се инфекции от предците. Водещият създател професор Мона Сингх споделя, че това усилва вероятността актуалните гризачи да носят вируси, сходни на Коронавирус, и да заразяват популацията.
свързани новини3723на 15.06.2021
Учените считат, че SARS-CoV-2, вирусът, който предизвиква Коронавирус, може да има зоонозен генезис - което значи, че е минал от животно към човек. Проучванията сочат, че прилепите в Китай са предали COVID-19 на различен тип - евентуално панголини - преди да доближи до хората. Прилепите също по този начин са носители на голям брой вируси, сходни на ТОРС, без да се разболяват, предава БГНЕС.

Изследователите споделят, че е значимо да се разпознават други същества, които са приспособили механизми за приемливост към коронавирусите. Те са евентуални " вирусни резервоари ", които могат да разпространят нови патогени измежду хората, което да докара до необятно публикувани епидемии.

Глобализацията, урбанизацията, изменението на климата, засиленият контакт сред хората и животните и дефицитът на здравни служащи - всички те спомагат за разпространяването на вирусите на други континенти, създавайки обстановка като пандемията през 2020 година Авторите на проучванетоприпомнят, че от 2000 година насам е имало три пандемии: SARS (тежък изострен респираторен синдром) през 2003 година, свински грип (H1N1) през 2009 година и в този момент COVID-19.

Съобщава се, че ТОРС се е популяризирал от котки и прилепи в Китай, а свинският грип е зародил в огромна свинеферма в Мексико. Междувременно са регистрирани районни огнища на птичи грип от домашни птици и MERS (близкоизточен респираторен синдром) от камили. Имало е и случаи на експлоадиране на вируса ебола, произхождащ от маймуни и свине, на тресчица от долината Рифт, идваща от добитък, и на западнонилска тресчица и вируса зика, идващи от комари и други животни.

Професор Сингх и дипломантът Шон Кинг са направили постепенен разбор на белтъчните шипове на вирусите на ТОРС, които заразяват гостоприемниците и завладяват клетките. Те се прикрепват към рецепторите ACE2, врязват се в клетката, с цел да размножат още от вируса.

Изследването демонстрира, че при приматите има мощно непокътнати последователности от аминокиселини в местата, които свързват SARS вирусите. Плъховете и мишките са имали по-голямо многообразие и интензивен ритъм на еволюция в тези места. Като цяло резултатите демонстрират, че инфекциите, сходни на SARS, не са били мотор на еволюцията в историята на приматите. Въпреки това някои типове гризачи са били изложени на тези болести неведнъж в продължение на забележителен постепенен интервал.

" Нашето проучване демонстрира, че предците на гризачите може да са били подложени на многократни инфекции с коронавируси, сходни на SARS, и вследствие на тези инфекции да са придобили някаква форма на приемливост или устойчивост към коронавируси, сходни на SARS ", споделя проф. Сингх. " Това поражда притеснителната опция някои модерни типове гризачи да са безсимптомни носители на SARS-подобни коронавируси, в това число такива, които може би към момента не са открити. "

По-рано тази година изследване, оповестено от основните английски научни съветници на SAGE, откри, че коронавирусите могат да се предават от плъхове. Проучванията също по този начин демонстрират, че плъховете могат да прихванат COVID-19 от хората, изключително по-новите варианти, които са по-преносими.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР