Плачовете на бебетата активират определени зони, свързани с движението и

...
Плачовете на бебетата активират определени зони, свързани с движението и
Коментари Харесай

Бебешкият плач отключва едни и същи мозъчни зони у майките

Плачовете на бебетата задействат избрани зони, свързани с придвижването и говора, в мозъците на майките им, сочат резултатите от проучване, представени от Асошиейтед прес и Франс прес. Те удостоверяват биологичното естество на майчиния инстинкт.

Учени изследвали държанието на 684 дами, които за пръв път станали майки, в 11 страни - Аржентина, Белгия, Бразилия, Камерун, Франция, Израел, Италия, Япония, Кения, Южна Корея и Съединени американски щати. Освен това мозъците на участничките били изследвани с ядреномагнитен резонанс. "Опознаването на реакциите и съответстващата на тях мозъчна интензивност у дамите могат да допринесат да се разпознават рисковете от малтретиране за децата ", означиха учени от Националните здравни институти на Съединени американски щати.

Взаимодействията на дамите с 5-месечните им бебета били следени и регистрирани, с цел да се разбере дали са в отговор на плачовете им, като демонстрират съчувствие, като ги разсейват, хранят ги, сменят пелените им, вземат ги в ръце или им приказват. След като анализирали проучвания с ядреномагнитен резонанс на други дами, учените установили, че у въпросните млади майки и у многодетните майки се задействат едни и същи мозъчни зони, когато децата им плачат. Било открито, че у множеството дами бебешките плачове задействат мозъчни зони, свързани с придвижването, говора и тълкуването на звуци.

Получените резултати навеждат на мисълта, че реакциите на майките към плачовете на бебетата им са програмирани в майчиния мозък, заключиха учените.

Изследването добавя други изследвания, които демонстрираха, че мозъкът на дамата реагира друго към бебешкия рев спрямо мозъка на мъжа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР