Питателна и много вкусна гозба, с която ви изненадваме днес

...
Питателна и много вкусна гозба, с която ви изненадваме днес
Коментари Харесай

Туршия на каша

Питателна и доста вкусна манджа, с която ви изненадваме през днешния ден - туршия на каша

Необходими Продукти

● праз - 1 - 2 стръка
● туршия
● препечено брашно - 3 с.л.
● червен пипер - по избор
● люти чушки - по избор
● орехи - 100 г
● олио - да покрие дъното

Начин на подготвяне

Споделям рецептата, както я приготвяше дядо ми Иван, от пловдивското село Труд. Той пък знае рецептата за Туршия на каша от своята баба.

1. Туршията разрязвам на дребно. Аз поставям 1-2 зелени домата, шепа зеле, 1-2 червени чушки, 2 краставички. Кашата може да се направи и единствено с кисело зеле.

2. Нарязвам праз на дребно и с малко лой го запържвам, като греша от време на време.

3. Когато празът стартира да става леко златист, прибавям туршията, разбърниквам и оставям под похлупак да се задуши за 5-10 минути.

4. Мога да сложа червен пипер, мога и да не сложа, само че в случай че поставям – тук е моментът. Половин супена лъжица е задоволителна. Сега, в по-модерни времена, поставям пушен червен пипер, който прави кашата още по-вкусна. На този стадий смилам сушената люта чушка, или вместо нея малко пикантен пипер. Ако чушката е маринована или сурова, я поставям първоначално дружно с праза.

5. Добавям препеченото брашно (в изсъхнал тиган на котлона се поставя брашно и се бърка непрестанно, до момента в който промени цвета си и стане леко златисто-кафеникав; цвят на кафе с повече мляко) и разбърниквам добре.

6. Добавям студена вода – към 3 чаени чаши. Преценявам на око, с цел да получа каша. Бъркам непрестанно и сварявам още 5 минути, по-късно смъквам от котлона.

7. Добавям натрошените орехи и разбърниквам за последно. Сервира се гореща.

Ако не броим аления пипер и лютата чушка, тази манджа няма никакви подправки и НЕ слагаме сол, тъй като туршията е задоволително солена.

Съчетанието на мекотата и сладостта на праза, с термичната обработка на ферментиралите зеленчуци от туршията, препеченото брашно и орехите вършат усета на тази елементарна селска манджа неповторим. Засищаща и леко кисела манджа, която стопля човек в края на деня и на всичко от горната страна - подготвена за 15 минути.

Ако добавите 1 с.л. стрити сушени гъби, усетът се изстрелва в космоса.

Сполай Ви!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР