Пищни празници на родовата памет ще съживят село Борец, Брезовска

...
Пищни празници на родовата памет ще съживят село Борец, Брезовска
Коментари Харесай

Село Борец бори забравата с родов събор

Пищни празници на родовата памет ще съживят село Борец, Брезовска община, през идващите две седмици. Тържествата започнаха от през вчерашния ден, на 11 май, с храмовия празник на църквата „ Св. св. Кирил и Методий “ и началното учебно заведение, което също носи името на светите братя.

" Училището ни е едно от най-старите в района  и е на прага на 135-годишнината си, а читалището ни навършва столетие ", споделя с горделивост кметът Иван Караджов. Той е един от приетите уредници на обичайните родови радостния през последните години, които събират поколенията на Борец, пръснали се из цялата страна, та даже и в чужбина.  От началото на май телефоните му загряват от позвънявания на младежи с родствени връзки в  селото и настоятелно питат за празниците. Тържествата в Борец ще приключват с Ботевите дни на 2 юни, разяснява Караджов. 

На 22 май читалище и учебно заведение си подават ръка за огромен празничен концерт, а тази година обичайният събор ще е на 26 май с присъединяване на танцов състав „ Войводенци “ от село Войводиново, фолклорна група „ Настроение “ при читалище „ Лъч “ в село Борец и оркестър „ Хебър “ на акордеониста Добри Вълчев.

" Всеки, който е посещавал събора ни в предходни години, знае, че тук огромните хора се вият с часове, тъй като нашите поданици обичат да играят. Цялата основна улица ще е запълнена от занимания за децата, палатки с кетъринг за посетителите и бира-скара за съборяните. Почти всеки ден в локалното стогодишно читалище се организират подготовки на групата за изворен фолклор с началник Вълка Димитрова. Формацията е гордостта на Борец, тъй като на всички места показва почтено красивото селце, за което свидетелстват многото дипломи, грамоти и оценки. От кметството и читалището благодарят на донорите, които безусловно оказват помощ за реализирането на майските тържества. Сред тях са семейство Дора и Димитър Георгиеви, фермерите Людмил Работов, Георги Русенов, Костадин Генов, Стоян Станчевски, Никола Чалъмов. 

Някогашното село Салалии, а през днешния ден Борец е образец за етническа приемливост, тъй като в единия край се белее католическата черква „ Свети Антон “, в другия е православната черква „ Св. св. Кирил и Методий “, а в него живеят и значително ромски фамилии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР