Писателят Николай Табаков стана третият носител на Националната литературна награда

...
Писателят Николай Табаков стана третият носител на Националната литературна награда
Коментари Харесай

Писателят Николай Табаков получи наградата за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“



Писателят Николай Табаков стана третият притежател на Националната литературна премия за изцяло творчество „ Проф. Димитър Димов “, която община Ловеч присъжда от 2015 година насам със съдействието на  Съюза на българските писатели.
, грамота от Община Ловеч и парична сума. 

" Мисля, че в България няма човек, който се занимава с литература, няма значение дали е преподавател, публицист, дали е критик учител в университет, който да не знае какво е Димитър Димов за българската литература, тежката артилерия в българската литература, този човек е именуван бялата лястовица, именуван е чужденец. Той идва с гръм и тропот, той не стъпва върху традициите, върху патриархалното или писането за патриархалното, за селото. Той идва с гръм, той прави урбанистични сюжети, тогава, когато не са съществували “, сподели за БНР Николай Табаков.

По думите му литературата и философията не дават подготвени отговори, а задават въпросите:

" Философията върви напред, тя задава огромните въпроси, тя се движи на границата на човешкия опит. Философията приказва на профилиран език, тя приказва на професори, доценти, преподаватели, студенти, философи, а литературата е тази, която може посредством езика да опише всичко това на доста повече хора ".

Творчеството на Николай Табаков впечатлява и книгите му са едни от най-търсените в ловешката библиотека, а и освен там.

По думите му литературата е най-великото изкуство:

Литературата по тази причина е доста огромна, тъй като тя може да ни върне незабавно напред или обратно във времето, може да ни даде опцията да подушим мириса на сухи листа, можем да забележим по какъв начин пада на повърхността на бюрото светлината или не пада, само че с изключение на всичко друго той работи с това - с въображението на читателя “.

Николай Табаков е роден през 1956 година в село Мандрица, Ивайловградско. Завършил е българска лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Основател и до неотдавна шеф на издателска къща „ Анубис “. Автор е на романите „ Изгубеното потомство ”, „ Пинокио ”, „ Няма да е все по този начин ”,  „ Да ”, „ Византия ”, „ Ветровете ни мраморни ”, „ Синята гора “ и други.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР