Писателят Димитър Бочев е част от Инициативния комитет, който издигна

...
Писателят Димитър Бочев е част от Инициативния комитет, който издигна
Коментари Харесай

Писателят Димитър Бочев пред ПИК в подкрепа на проф. Герджиков: Академичните тоги обединяват! Вдигнатите юмруци сеят вражда, озверяват, обезглавяват цялата ни държава 

Писателят Димитър Бочев е част от Инициативния комитет, който издигна кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент.

Бочев е създател на книгите „ Междинно кацане”, „ Генезис ІІ”, „ Синеокият слепец”, „ Хомо емигрантикус”, „ Несъгласни думи” („ Хермес”, 2016) и други

Роден е през 1944 година Дисидент, публицист и публицист. Многократно е задържан от Държавна сигурност за другомислие, два пъти е изключван от Софийския университет, където следва философия. През 1972 година напуща незаконно страната. Работи като постоянен извънщатен помощник на „ Дойче Веле”, където си дели есеистичните понеделници на българската емисия с писателя Георги Марков. От 1975 година е програмен редактор в българската редакция на Радио „ Свободна Европа”. През 1976 година е наказан задочно на 10 години затвор. Присъдата е анулирана от Върховния съд през 1992 година
свързани новини539преди 3 минути
Димитър Бочев разкри пред ПИК за какво на поста държавен глава би трябвало да има рокада и показа претекстовете си да поддържа проф. Анастас Герджиков за президент.

- Г-н Бочев, за какво решихте да подкрепите проф. Анастас Герджиков в кандидатпрезидентската конкуренция? Какво преимущество дава ректорската роба пред генералския пагон?

- Подкрепям проф. Анастас Герджиков, тъй като от дребен избирам университетските тоги пред вдигнатите комисарски юмруци! Вдигнатите юмруци разединяват, сеят омраза, озверяват. Превръщат, както виждаме, цели парламенти в зверилници и обезглавяват цялата ни страна. Докато университетските тоги образоват, облагородяват, сплотяват и съграждат.

Аз вземам участие във всички мероприятия на Инициативния комитет, не съм в него единствено официално. Прекалено остарял съм, с цел да върша официални неща. Може да не ми остане време да ги поправям по-късно... Това за мен е идея.

- Защо на поста държавен глава би трябвало да има рокада?

- Защото сега ние имаме един държавен глава, който ни води към бездържавност. Който е прислужник по-скоро на непознати ползи, на Кремълските ползи, който се солидаризира с най-ретроградните политически сили в страната ни и който не се поколеба да застане отпред, въпреки и неофициално, на вандалстващите стачкуващи. От което напълно не следва, че всички демонстриращи бяха вандали. Между тях имаше и доста благородни младежи, които просто се възползваха от правото си на цивилен глас. Но сред цел и средства, сред път и сателит съществува една диалектическа взаимосвързаност. Дори ти самичък да не хвърляш павета, домати и яйца, щом крачиш в един строй с някои, които хвърлят, техните безобразия, тяхната гаменщина, тяхното вандалство полепва и върху твоя лик. Ако не намериш сили да се разграничиш от тях.

- Какъв е коментарът ви за 6-месечното ръководство на министрите на Румен Радев?

- То ми наподобява по-скоро на БЕЗУПРАВЛЕНСТВО. Един разбеснял се реваншизъм, една жадност за отплата, едно бездържавие.

Като връх на всичко е това потъпкване на Конституцията, както от президента персонално, по този начин и от негови министри.

- Ковид рецесията се трансформира в призрачен сън, слагаме черни върхове... Кой носи отговорност за това?

- Това е точно с помощта на това държавно управление, което е дело на президента. Директно и косвено отговорността я носи президентът. Защото тези, които трябваше да овладеят тази рецесия и да и се опълчват със средствата на здравната просвета, бяха назначени от президента. Те очевидно не бяха на нивото на заеманите от тях длъжности. Факт е, че не се оправиха и че разрешиха рецесията да доближи такива чудовищни размери.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР