Писателят Борис Акунин е готов с нов роман за детектива

...
Писателят Борис Акунин е готов с нов роман за детектива
Коментари Харесай

Писателят изгнаник Борис Акунин завърши нов роман

Писателят Борис Акунин е подготвен с нов разказ за детектива благородник Ераст Фандорин, заяви организация РБК, базирайки се на изказване на белетриста в частен чат в обществената мрежа Telegram. По думите му, основен воин в него ще бъде не самият Фандорин, който ще има роля като „ артист от втория проект “ на книгата, а неговият другар Масахиро Шибата – „ самотният самурай с съветска душа “, който продължава делото му. Заглавието на романа писателят към този момент не разкрива. „ Главният воин там не е Ераст Петрович, а „ просто Маса “ (с годините той някак си ми стана по-близък)… Впрочем, в половината от романите той не е в центъра на повествованието “, прецизира Акунин.

Майсторът на престъпния род споделя, че е писал книгата по време на боледуването си и тя може да излезе още тази година. Той отбелязва, че е приключил романа за месец и половина, до момента в който е очаквал лекарската диагноза във връзка на една „ безпределно дълга простуда “. „ Все отново романът беше написан при „ екзотични “ условия. Да не би да се е получил отпадък?... Но в случай че реша, че не е отпадък, тази година очаквайте среща със старите герои “, гъделичка читателското любознание Акунин.

Скорошно допитване откри, че Борис Акунин е най-популярният създател за 2022 година измежду съветските читатели. По данни на ЛитРес, в почетната тройка са още Сергей Лукяненко и Виктор Пелевин.

През януари 2012 година писателят става един от учредителите на публичната организация „ Лига на гласоподавателите “ за отбрана на правата на жителите в Русия и почтени и безпристрастни избори. От 2014 година той живее в заточение сред Англия, Франция и Испания. След началото на съветската инвазия в Украйна Акунин основава фондация „ Истинската Русия “ заедно с хореографа Михаил Баришников и икономиста Сергей Гуриев. Фондацията оказва помощ на жертви от войната. Той твърди, че би се върнал в Русия, щом „ тя се освободи от диктатурата “, само че това може да се реализира единствено посредством гражданска война, която би трябвало да бъде инициирана от съветските жители. След тези изказвания, през октомври предходната година, Акунин заяви, че името му е свалено от театралните афиши в родината му. Писателят тогава съобщи, че не осъжда театрите за техните дейности, защото те са били принудени да създадат този тежък избор. По-рано, през юни, известна московска книжарница отстрани всички заглавия на Акунин от щандовете си. В отговор издателство „ Захаров “ изтегли всички свои книги от рафтовете й.

Борис Акунин (литературен псевдоним на Григорий Чхартишвили) е публицист, академик японист, литературовед, преводач и държавник. Сред най-популярните му творби са романите от детективска поредност „ Приключенията на Ераст Фандорин “. Първият от тях, в които основен воин е аристократът от XIX век Фандорин – „ Азазел “, излиза през 1998 година След него Акунин издава повече от 10 книги за Фандорин, измежду които „ Турски гамбит “, „ Левиатан “, „ Смъртта на Ахил “, „ Ин и Ян “, „ Нефритената броеница “, „ Черният град “, „ Планета Вода “ и други През 2017 година писателят афишира, че пуска последния разказ за Фандорин със заглавие „ Не се сбогувам “. При все това през 2020-а излиза „ Просто Маса “ – за приключенията на японеца Масахиро Шибата след гибелта на Фандорин.

По романите за детектива благородник за снимани сериали и филми. „ Азазел “, „ Турски гамбит “, „ Статският консултант “ са осъществени в Русия. През 2015 година Акунин декларира, че с екранизациите ще се заеме английски ефирен канал, защото съветските „ изцяло изгубили интерес към по-нататъшно филмиране на приключенията на Фандорин “. През 2022 година на платформата „ Кинопоиск “ излиза още един сериал по претекстове от романите – „ Фандорин. Азазел “. Действието в него се развива не в XIX век, а в „ модерна различна версия на Русия “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР