Пирогов определено нямаха късмет с майката на Даная. Първоначално изглеждаше,

...
Пирогов определено нямаха късмет с майката на Даная. Първоначално изглеждаше,
Коментари Харесай

Случаят Даная“ и другите случаи. И Бог високо, и цар далеко

" Пирогов " несъмнено нямаха шанс с майката на Даная. Първоначално изглеждаше, че въпреки развръзката да е трагична, сред болничното заведение и Ани Стоянова искания няма, дамата даже подари органите на изгубеното си дете за трансплантации. След като се уталожиха нещата обаче излязоха обстоятелства, които дефинитивно вледениха връзките на майката с болничното заведение. За да се стигне до чуване в здравната комисия на Народното събрание, където един против различен се изправиха родител и доктор. Какво сподели дамата и какво ѝ отговори лекарят?

Те не се срещат за първи път, видно е имало диалози посред им и преди въпросното чуване, само че сякаш разменените думи единствено дефинитивно ги раздалечиха вместо да сближат гледните им точки.

Ани Стоянова описа историята, която сме чували до оня 5 май, когато щерка ѝ постъпва в болничното заведение. Два дни без наблюдаване от доктор, през които положението на детето ѝ необратимо се утежнява. Жената няколко пъти изясни, че през това време са били посетени единствено от здравна сестра, без консултация с лекуващия хематолог на момичето и със съвет от млад доктор да предприеме нещо, тъй като щерка ѝ си отива.

За тези два дни зам.-директорът на " Пирогов " проф. Николай Габровски не сподели нищо. Не изясни за какво не е имало доктор край леглото на Даная, макар сериозното ѝ положение. Не му се стори необичайно, че раздвижване в клиниката е настъпило едвам откакто персонално министърът на опазването на здравето е звъннал на места. Не сподели и за какво откакто на дежурство са се водели по думите на Ани Стоянова " най-хубавите ", тези " най-хубави " физически не са били в болничното заведение. Да, 5-7 май не е най-подходящото време да се разболееш, празнични дни, всеки има проекти, даже и дежурните лекари. Но в случай че лечебното заведение работи 24/7, както изясни лекарят, евентуално празниците не са мотив.

Медицината излезе против дамата - термини, стандарти за реакция, комплицирани констатации за здравния статус на момичето. Поставени против описа на майката, те звучаха бездушно, неубедително и нечовешко. Не стана ясно за какво интервенцията, която съгласно експертите не се е налагала, е била направена въпреки всичко, въпреки и със закани " в този момент ще видиш по какъв начин поради теб детето ти ще почине ". Не е известно и да е най-малко смъмрен неврохирургът, който си е разрешил да се обърне към обезумялата от боязън жена с думите " ти малоумна ли си, ма ".

Единствено министърът на опазването на здравето Христо Хинков видя в това мотив да бъде сезирана Етичната комисия на Столичната лекарска гилдия към Българския лекарски съюз. И да бъдат отнети права.

Покрай разплитането на случая стана прочут и запис. От съвещание на Медицинския съвет на болничното заведение. Същото, на което шефове на клиники заплашиха да си подадат оставките, само че не го направиха. Както разбрахме чакат ротацията и някак ще устискат до 6 март. Но по тази причина пък се заканиха претръпналата към болката майка да изпита още от същото. Този запис не се видя абсурден на Лекарския съюз. Председателят му беше обиден не от наличието на чутото, а от обстоятелството, че е изработен. И побърза да посочи, че сходни записи не могат да бъдат мотив за лишаване на лекарски права и че никой съд няма да ги признае за доказателства.

На това чуване в парламентарната здравна комисия стана и нещо друго. Изведнъж се възобнови тематиката за продължаващото обучение на медицинските експерти. Как тази тематика влезе в разискването на случая? Нали лекарска неточност, небрежност, пропуски нямаше? Защо внезапно проф. Габровски заобяснява какъв брой е значимо образованието до живот, по какъв начин БЛС е стартирал концепцията то да стане наложително, само че тя не е била призната. Видно от неговите лични думи в този проблем всичко е било направено както би трябвало.

Някак комфортно тематиката за животоспасяващото лекарство, което е било трансферирано от една болница в друга, стана съществена тематика. Произтекоха промени в нормативната уредба, които ще наблюдават придвижването на медикаментите сред лечебните заведения. Кой въобще в бранша желае медикаментите да бъдат проследявани? Ако фактически имаше такова предпочитание, казусът можеше да бъде решен преди години и без електронна система за следене, която оказа се, не наблюдава. Сега отново ще се верифицират медикаменти, ще се отписват, всичко ще се следи, този път в действителност.

На въпросното изключително съвещание на здравната комисия беше показан и различен случай - умрялата жена в Сливен, на която ѝ беше отказана кола за спешна помощ. Защо да не отклоним вниманието от бастиона на ГЕРБ " Пирогов " с различен абсурден проблем? Изведнъж организация " Медицински контрол ", и съответно нейната директорка Иванка Динева, се оживиха. Да, създали са инспекция, показан беше даже запис от диалога на диспечера в сливенската незабавна помощ с непосредствен на умрялата. Всички бяха възмутени от бездушно извършения триаж, ограничения се вземат незабавно. Друг запис, който скандализира присъстващите, част от които не намират нищо неоправдателно в записа от Медицинския съвет на незабавната болница. Динева остро и изрично осъди държанието на сливенския доктор, изреди набелязани ограничения, подмятна, че заплатите на незабавното в Сливен са по-високи от тези на нейните чиновници, сякаш в " Пирогов " са по-ниски. В Сливен организацията незабавно съзря мотив за санкции, в столичната болница провиненията бяха сведени до нарушавания в изписването и отпущането на медикамент. Никакъв двоен стандарт.

И с цел да се затвърди дефинитивно това усещане, на депутатите от комисията беше показан още един случай - " източване " на НЗОК от болница " Лозенец " с подправени процедури. Двете страни в спора изложиха гледната си точка - депутатите от ГЕРБ не бяха скандализирани от груповото излизане в болнични на лекари от Клиниката по кардиология и се втренчиха в отчета за финансовото положение на болничното заведение, която наследи задълженията на професора с джакузито Любомир Спасов и от две години се пробва да изплува на пазара на медицинските услуги към този момент като комерсиално сдружение. Един от депутатите на ГЕРБ разгласи, че болничното заведение е пред банкрут, управлението на болничното заведение отвърна, че има растеж на доходи и пациенти, откакто години наред потенциалът на първокласната болница (бивша Правителствена) е бил запълван едвам на 30%. Лекарят, подал сигнала за източване на Касата, напълно инцидентно се оказва непосредствен сътрудник на проф. Спасов и " доста добър експерт ", както загатна в едно изявление. Наглостта на професора изненадва при всяко негово медийно присъединяване, колкото и нищожни да са тези негови изяви. Да не би да сме не запомнили, че по негово време също имаше сигнали за източване на здравния фонд и противозаконни трансплантации? Професорът в прав текст си сподели, че болница " Лозенец " би трябвало да е на Софийския университет, където той оглавява Медицинския факултет. Трябва да си кьорав и ням да не забележиш апетита на скандалния хирург към болничното заведение, която към този момент не управлява. Очевидно това е реалност за част от народните представители.

В края на четиричасовото съвещание с чуване на случаи се оформи един извод - в случай че си нищо и никакво незабавно поделение в Сливен - наказването за незаконна немарливост ти е в забрадка вързано. Но в случай че си огромна столична болница, със стабилен политически тил, сходна мярка ще ти се размине. Ще те залеят с нормативни промени и стандарти, до момента в който свят ти се завие, с вярата тази псевдозагриженост да измие обстоятелството, че едно дете е умирало, до момента в който лекарите са чествали.
 Майките не би трябвало да се молят
Майките не би трябвало да се молят

В страна толкоз загрижена за демографията си, както чуваме в последно време, грижата за потърпевшо дете би трябвало да е главен приоритет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР