Пираните от Неапол“ на Роберто Савиано разказва за преследвания от

...
Пираните от Неапол“ на Роберто Савиано разказва за преследвания от
Коментари Харесай

Роберто Савиано разказва за пираните от Неапол

„ Пираните от Неапол “ на Роберто Савиано споделя за преследвания от италианската мафия публицист, който разкри интригите на неаполитанската Камора в своето следствие „ Гомора “. 

„ В тази книга документалистиката, позната от предходните му книги, отсъства. Затова е упрекван, че клюки Италия “. Това показа в предаването „ 12+3 “ преводачът на книгата Таня Кольовска. 

Старите босове на Камората или са в пандиза, или са се разкаяли, или са в недружелюбност. Новите към момента не са наложили цялостен надзор над Неапол. Времената се менят и Николас Фиорило усеща, че е пристигнало неговото време. Той е единствено на 15, към момента върви на учебно заведение, живее с родителите си, кара мотопед, мечтае за нови маратонки. 

Но това, за което мечтае най-вече, е свое непокътнато място в първокласния ресторант, където се срещат босовете на Камората. И въпреки да наподобява  невероятно, той и неговата тайфа от деца ще реализира това и още доста, прибягвайки до нечувана свирепост и неподозирана смелост. Докато Николас учи наизуст фрагменти от „ Владетелят “ на Макиавели, той и неговите другари се учат да стрелят с автомати, да пласират дрога, да рекетират и да убиват. Няма доста други способи да се издигнеш в бедните квартали на Неапол, само че даже и да има, момчетата не знаят и не желаят да научават за тях. Защото в тези квартали Камората е живота. И макар новите технологии, макар триумфите на управляващите в някои знакови каузи, Системата към момента управлява града и цяла Южна Италия.

Със своето журналистическо следствие „ Гомор “ Роберто Савиано вбеси босовете на мафията и от излизането му до момента неаполитанецът живее под непрекъсната полицейска протекция. В „ Пираните от Неапол “ той се завръща към подземния свят на своя роден град, само че този път с разказ, в който през погледа на деца – по едно и също време жертви и насилници, той разказва цялата прогнила и съсипваща ориси и души конструкция на Системата, която се опита да изяде и него.

Интервюто с Таня Кольовска можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР