Pioneering Spirit на швейцарската компания Allseas е най-голямото подобно съоръжение

...
Pioneering Spirit на швейцарската компания Allseas е най-голямото подобно съоръжение
Коментари Харесай

Сенатори от САЩ подготвиха санкции за строителите на "Северен поток 2"

Pioneering Spirit на швейцарската компания Allseas е най-голямото сходно оборудване в света

[nord-stream2.com] Двама сенатори - републиканецът Тед Круз и демократката Джин Шахийн, приготвят закон, с който да бъдат глобени компании, изграждащи газопровода " Северен поток 2 ", оповестиха Bloomberg и списание Foreign Policy. И двамата са членове на сенатската Комисия по интернационалните връзки и задачата на плана е да ускори натиска над Русия и един от главните ѝ източници за валутни доходи от експорт, изяснява организацията.

В работната версия на закона са посочени корабите, участващи в полагането на тръбите на подводния газопровод от съветския до немския бряг, както и възбрана за издаване на визи за ръководители на фирмите, свързани с тези морски съдове. Ако законът бъде утвърден и подписан от президента на Съединени американски щати, ще бъдат блокирани финансови интервенции, парцели и активи в Съединени американски щати на тези лица.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Предвидени са и наказания за фирмите, които застраховат огромния план за транспорт на до 55 милиарда куб.м газ годишно, както и тези, които финансират корабите и правят техническата им поддръжка. Текстът планува и физически лица, които отдават или наемат тези кораби.

Оператор на " Северен поток 2 " е Nord Stream с единствен акционер " Газпром ". Европейските сътрудници са Uniper, Engie, Royal Dutch Shell, OMV и Wintershall на немския колос BASF.

" Северен поток 2 " е подложен на критика на няколко пъти от президента Доналд Тръмп, който приканва Германия да разнообрази източниците си, в това число с полутечен газ от Северна Америка. Според него по този начин прекомерно се усилва зависимостта на най-голямата европейска стопанска система от съветски енергийни доставки. Като подсети, че тази взаимозависимост ще стане още по-голяма при прекъсването на немските нуклеарни и въглищни централи, Тръмп даже прикани " НАТО да огледа обстановката ". Срещу плана са и няколко страни от Европейски Съюз, предвождани от Полша, през която сега минава забележителна част от съветския газов експорт към Западна Европа.

Германският газов бранш би спечелил най-вече, защото анализатори и ръководители в енергетиката споделят за Bloomberg, че държавното управление може да желае да премине към възобновими източници, само че в моменти, когато производството от тях намалее, ще е необходим газ за балансиране на електропреносната система.

Санкционирането на корабите би засегнало и други сходни планове на Москва като възможното полагане на нови тръби за " Турски поток ". Едни и същи неповторими плаващи уреди работят в Черно море и в Балтийско море. Това са дългото 300 метра оборудване Solitaire, на което работят до 420 души, и още по-голямото (382 м) Pioneering Spirit на швейцарската компания Allseas.

Сенаторите Круз и Шахийн споделят в проектозакона си, че " се употребява софтуерно ноу-хау, с което разполагат западни компании, само че не и Русия ".

" Това е една от дребното сфери, в които в действителност на " Газпром " не му доближават механически познания и технологии за строителство на тръбопроводи ", разяснява за Foreign Policy анализаторът по енергийни въпроси за Евразия Агния Григас. Високопоставен представител на администрацията във Вашингтон споделя за списанието, че структурата на проектозакона следва тези от предходни наказания против износа на ирански нефт.

От Кремъл правят оценка сходни начинания в Съединени американски щати като напън над европейците да купуват американски полутечен газ, както и че нямат потребност от авариен вид, тъй като " Северен поток 2 " се строи изцяло в сходство с европейското законодателство. Компанията Nord Stream внесе в края на април в съд в Швейцария иск против енергийната организация на Дания поради решението ѝ да изиска от руснаците да показват нова оценка за въздействието върху околната среда на сектор, преминаващ през датската икономическа зона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР