Пилотът на Ферари Шарл Льоклер спечели състезанието от Формула 1

...
Пилотът на Ферари Шарл Льоклер спечели състезанието от Формула 1
Коментари Харесай

Шарл Льоклер спечели Гран при на Бахрейн

Пилотът на Ферари Шарл Льоклер завоюва надпреварата от Формула 1 за Голямата премия на Бахрейн.

Неговият съотборник Карлос Сайнс финишира на второто място, а Люис Хамилтън с Мерцедес остана трети.

Световният първенец Макс Ферстапен (Ред Бул) отпадна три обиколки преди края.

Гран при на Бахрейн стартира без изненади. Въпреки че бе нападнат от Ферстапен, спечелилият от квалификацията Льоклер удържа офанзивите на международния първенец и влезе първи в завоя, а зад тях се подреди Карлос Сайнс.

Битка имаше и за четвъртото място, което Хамилтън завоюва с лекост против Серхио Перес (Мексико, Ред Бул). 

Така при започване на втората обиколка Льоклер водеше с осем десети от секундата против Ферстапен и съотоборника си Сайнс, зад тях бяха Хамилтън и Перес, а зад последния бързо се лепна Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес). Вторият водач на първенците при конструкторите направи изпреварване против Кевин Магнусен (Дания, Хаас) още първоначално.

Десет обиколки след началото на надпреварата водачите започнаха да усещат проблеми с представянето на гумите под осветлението на Бахрейн.

Хамилтън даже загуби място против Перес и влезе в бокса в 12-ата обиколка за промяна с твърда примес. На излизане от питлейна обаче британецът нямаше сцепление, пропусна напълно първия завой и освен бе изпреварен от някогашния си съотборник Валтери Ботас (Финландия, Алфа Ромео) за десетото място, а и отстъпи на Гуанюй Чжоу (Китай, Алфа Ромео).

В началото на обиколка номер 17 се развихри същинска драма на върха. Ферстапен нападна на правата, мина през бордюра под дъжд от искри и съумя да изпревари Льоклер, само че трябваше да работи прекалено много със спирачката и французинът мина още веднъж пред него в четвъртия завой.

Това се повтори и в идващите две обиколки, като двамата водачи резервираха тактиката за софт гуми дружно със Сайнс, до момента в който зад тях Перес бе с медиум, а настигналият ги Хамилтън - с твърди.

Льоклер в последна сметка съумя да възвърне преднината си от към три секунди пред Ферстапен, а зад тях класирането остана непроменено.

Недоволен от представянето и на гумите с твърда примес, Хамилтън влезе в бокса в средата на надпреварата за медиум сместа, а в 31-та обиколка същото направи и Ферстапен от второто място.

Един тур по-късно и водачът Льоклер махна софт гумите за междинна примес, а след бързата работа в гаража той се върна още веднъж пред Ферстапен.

Нидерландецът и всички зад Льоклер влязоха по още един път в бокса към 45-ата обиколка, само че при връщането им се появи автомобил по сигурността, защото болидът на Пиер Гасли (Франция, АлфаТаури) се възпламени на пистата.

Льоклер бе по-бърз и след подновяването, а неговият съотборник Сайнс изпревари Ферстапен три обиколки преди края за първата двойна победа на Ферари от 46 надпревари насам.

Проблемите на Ферстапен при завоите и със зареждането се оказаха съдбовни и той отпадна единствено три обиколки преди края. Механичен проблем извади и Перес от надпреварата, като по този начин Хамилтън се подреди на третото място в първия старт за сезона.

Льоклер, първият в историята водач в класирането от Монако, завоюва и спомагателната точка с най-хубава обиколка 1:34.570 минути.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР