Пикантни и ароматни билки са босилек, естрагон, магданоз, чесън, черен

...
Пикантни и ароматни билки са босилек, естрагон, магданоз, чесън, черен
Коментари Харесай

Коя подправка и билка с кои продукти си пасва?

Пикантни и ароматни билки са босилек, естрагон, магданоз, чесън, черен пипер, къри, кориандър, кимион, канела, червен пипер и шафран.

Съвместими зеленчуци и подправки:

Патладжани – риган, магданоз;

Цвекло – копър, магданоз;

Моркови – магдоз, чесън, кориандър;

Боб – мащерка, магданоз;

Ряпа – магданоз;

Грах – копър;

Картофи – босилек, магданоз, дафинов лист;

Домати – босилек, мащерка, магданоз.

Запазването на аромата на другите подправки и билки стартира от тяхното изсушаване. След изсушаване се съхраняват в стъклени буркани или специфични опаковки. Не би трябвало да имат достъп до директна светлина.

 Патладжанен дип

След всяка приложимост опаковката би трябвало деликатно да се затвори, с цел да не се изгуби ароматът.

Отделните подправки, с цел да нямат горчив усет, преди да бъдат добавени към приготвените ястия, би трябвало да се стоплят малко във фурната. Така горчивият усет понижава и стават по-ароматни.

Вкусът на босилек, естрагон и чубрица се резервира по-дълго, в случай че бъдат съхранявани с масло и сол. Когато се съхраняват в стъклени буркани, един път отворени, подправките би трябвало да се съхраняват по-късно в ледник и да бъдат употребявани в границите на един месец.

Не се колебайте да употребявате подправки, с цел да бъдат по-вкусни зеленчуковите и месните ястия. Има избрани условия, балансиращи аромата на зеленчуковите ястия. Не би трябвало да се употребява прекомерно доста сол в зеленчукови ястия, защото зеленчуците са задоволително богати на минерални соли.

Умерено би трябвало да се употребява и черният пипер, защото е много мощен по мирис и потиска аромата и усета на останалите подправки. При зеленчуковите ястия могат да се употребяват щипка захар, една супена лъжица мед и плодове.

Магданоз, риган, чесън, естрагон, кориандър, босилек, мента и копър се оферират в опаковки, които резервират изцяло усета и аромата си. Тези билки могат да се употребяват при салати, студени или топли зеленчуци.

Има разнообразни смесици от билки, които се употребяват при приготвянето на риба, месо, чорби и супи. Сушените билки не би трябвало да се оставят покрай огън, защото могат да се възпламенят.

В домашни условия мащерката може да бъде изсушена доста елементарно. След като бъдат набрани, стръкчетата се вършат на букет, закачат се с листата надолу в изсъхнало и хладно място.

Дивата мента може да се отглежда и в домашни условия в саксия. За изсушаване листата им се простират върху хартия, оставят се в топло, сенчесто и леко проветриво помещение.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР