Пейзажът непрекъснато се променя и на дневен ред остава задачата

...
Пейзажът непрекъснато се променя и на дневен ред остава задачата
Коментари Харесай

България подобрява показателите си за киберсигурност

Пейзажът непрестанно се трансформира и на дневен ред остава задачата страната да се стреми да бъде  „ една крачка напред ” по отношение на киберпрестъпниците

Повечето страни, включително България, демонстрират усъвършенстване в индикаторите за киберсигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Дания е страната с най-хубави индикатори за киберсигурност за 2020 година, показвайки образцово държание в законодателството в региона, както и най-малък брой на осъществените кибер-атаки, съгласно нов разбор на откривателите от Comparitech. На другия завършек на спектъра е Алжир – номер едно по неприятна киберзащита, с допустимо най-слаба правна рамка и огромен брой цифрови „ инфекции ” .

България се класира на 42 позиция в листата на страните с най-лоша киберсигурност, в която са оценени общо 76 страни. За миналата година страната ни е била на 21-во място в този тъмен лист, само че в този момент е една от петте с най-хубав напредък, сочи отчетът на Comparitech.

Все по-голяма част от нашите персонални данни биват съхранявани онлайн. Затова киберсигурността е от извънредно значение. Но къде хората се радват на най-хубава киберсигурност?

Миналата година изследването прегледа 60 страни по 7 индикатора и откри големи разлики в редица категории – от % на злоумишлен програмен продукт до законодателството, обвързвано с киберсигурността. Всъщност никоя страна не демонстрира „ най-високата класа ” в региона на киберзащитата. Всички оценени страни се нуждаят от обилни усъвършенствания. И въпреки всичко, при някои картината е по-оптимистична от други.

Критерии

Държавите биват оценени по седем критерия, което ги подрежда в лист, започващ с минимум безвредните и завършващ с най-безопасните страни:

„ Установихме, че резултатите на множеството страни са се подобрили от предходната година. Но заради по-големите старания за киберсигурност от по-голямата част от страните, това значи, че някои от най-добре представилите се предходната година са слезли в класацията ”, споделят от Comparitech.

За 2020 година в листата има 76 страни, т.е. с 16 повече от предходната година.

Къде е най-зле

Според изследването, Алжир към момента е минимум сигурната в киберпространството страна в света, макар че нейният резултат се усъвършенства леко. Тъй като няма ново законодателство в сферата, тя към момента е страната с най-слаба нормативна база (съществува единствено един законодателен акт – по отношение на персоналния живот). Страната се показва зле откъм степен на заразяване с компютърен злотворен програмен продукт (19,75%) и готовност за хакерски атаки (0,262).

Други страни с неприятна киберсигурност са Таджикистан, Туркменистан, Сирия и Иран. За съпоставяне, година по-рано мрачният лист бе ръководен от Индонезия, Виетнам, Танзания и Узбекистан.

Страните с най-лошо показване в съответните категории са:

Коя е страната с най-хубава киберсигурност?

Констатациите разкриват, че Дания е най-надеждната страна откъм киберзащита в света. За предходната година водач беше Япония.

Другите страни с най-хубави резултати включват Швеция, Германия, Ирландия и Япония, до момента в който Франция, Канада и Съединените щати са изтласкани от първите пет места на най-сигурните киберзащитни страни и надлежно са слезли на 9, 6 и 17 място.

Швеция е забележителна с това, че показва усъвършенстване във всички категории, като се изключи телнет офанзивите. Тя е и страната с най-хубава оценка по индикатора офанзиви с финансов злоумишлен програмен продукт, като наранени са единствено 0,1% от потребителите.

Драстично усъвършенстване по индикатора злоумишлен код за финансови офанзиви бележи Германия: спад от 3% от потребителите до 0,5%.

Разглеждани спред другите категории, водачите са:

Най-голям напредък

Анализът на Comparitech демонстрира, че резултатите на множеството страни са се подобрили от предходната година – някои повече от други. Резултатът на Индонезия бележи максимален прогрес – от 54,89 предходната година до 31,33 тази година.

България е измежду петте страни, отбелязали най-голямо усъвършенстване на индикаторите си за киберсигурност: 68% усъвършенстване спрямо 2019 година Други отличници са Украйна, Германия, Португалия и Хърватия.

Изводи

Никой не трябва да си мисли, че положителното показване в сходна ранглиста значи, че там киберсигурността е стопроцентова и обезпечена. Защитата във виртуалното пространство е обект на непрекъснато предизвикателство и по нея би трябвало да се работи всеки ден, неуморно, без отмора.

Окуражаващо е да се види, че множеството страни са се подобрили като цяло, споделят анализаторите. Никоя страна не господства във всяка категория, тъй че всяка страна има най-малко няколко посоки, в които се нуждае от съществено усъвършенстване. Независимо дали би трябвало да засилят законодателството си или потребителите се нуждаят от по-добра отбрана на своите компютри и смарт телефони, всяка страна има още дълъг път да извърви.

И, защото пейзажът в киберсигурността непрестанно се трансформира, на дневен ред остава неизменимата задача страната да се стреми да бъде „ една крачка напред ” пред киберпрестъпниците.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР