[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКак замърсяването вреди на детския мозъкМегаполисите по

...
[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКак замърсяването вреди на детския мозъкМегаполисите по
Коментари Харесай

4+1 | Как замърсяването вреди на детския мозък, за превантивния гел срещу горски пожари и още

[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Как замърсяването вреди на детския мозък

Мегаполисите по целия свят към този момент създават такова количество замърсяване, че околната среда не може да се оправи. Почти един милион деца умират годишно от пневмония, като учените считат, че повече от половината от тези случаи се дължат непосредствено на замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Все по-често учените обаче свързват замърсяването с прахови частици със забавено мозъчно развиване измежду децата, зачестили диагнози с алцхаймер и други мозъчни увреждания. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ваксина против горски пожари
Станфордският академик Ерик Апел нормално създава медицински гелове, които по-добре да доставят медикаменти в човешкото тяло. Това се трансформира, когато зетят му Джеси Акоста, някогашен пожарникар, предлага да приложат същата логичност с геловете, само че с противопожарни цели. Идеята е гелът да е притежател на огнезащитни субстанции, с които да се покрие превантивно цяло поле или гора - като ваксина против пожари. Прочетете повече тук.

Ще има ли в миналото решение за хроничната болежка
Хроничната болежка може да сведе даже доста деен и деятелен човек до нищо. Симптомите са непрекъснати, болките по тялото и ставите са съпроводени от непрекъсната отмалялост, а аргументите може да са както физически, по този начин и психосоматични. Хроничната болежка е и една от водещите аргументи за увеличаващата се опиатна зараза в Съединени американски щати, което в допълнение прави откриването на лекарство неотложно. В момента се създава допустимо решение, което би премахнало предаването на сигнали за хронична болежка по нервната система. Прочетете повече тук.

Почина антропологът Наполеон Шагнън
Един от най-известните антрополози в света, Наполеон Шагнън, умря на 81-годишна възраст. Шагнън е противоречива фигура в антропологията поради теориите му, че примитивните племена в амазонската джунгла изобщо не са мирни по природа. Шагнън прекарва години измежду племето Яномами, като едно от заключенията му е, че за племена като това насилието е метод на живот. Идеята на Шагнън, че няма такова нещо като " доблестен дивак ", го прави по едно и също време един от най-четените антрополози в света и един от най-мразените от сътрудниците си. Прочетете повече за живота и работата на Шагнън тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Да дешифрираш бърборенето на бебетата
Бебетата ни приказват непрестанно. Съвсем до неотдавна в науката се смяташе, че несвързаните звуци, които създават, са чисто и просто моторна подготовка. Според професора по логика на психиката Рейчъл Албърт обаче бебетата си имат личен речник, който по едно и също време им разрешава да споделят с нас, а в това време настройва мозъка им в положение, удобно за учене. Слушайте повече тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР