Петте най-големи и влиятелни вестника в света - The New

...
Петте най-големи и влиятелни вестника в света - The New
Коментари Харесай

Петте най-влиятелни вестника в света призоваха САЩ да свали обвиненията към Джулиан Асандж

Петте най-големи и авторитетни вестника в света - The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel и El Pais, приканиха американските управляващи да смъкват обвиняванията против създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.

 

50-годишният австралиец е упрекнат в Съединени американски щати в закононарушения, свързани с най-големия случай на откриване на класифицирана информация в историята на Съединени американски щати.

 

По обвиняванията го грозят общо 175 години затвор.

Асандж опита да се скрие от арест, като влезе в посолството на Еквадор в Лондон и престоя там 7 години. В последна сметка той се съобщи и към този момент повече от три години Асандж е държан в лондонския затвор с оптималната степен на сигурност " Белмарш ".

 

През юни Англия утвърди изгонването му в Съединени американски щати, където да бъде съден. Преди година правозащитната организация " Амнести интернешънъл " също прикани управляващите в Съединени американски щати да отдръпват обвиняванията против Асандж, а английските управляващи - неотложно да го освободят.

 

" Амнести интернешънъл " се базира на следствие на " Яху нюз ", което разкрива, че американските служби за сигурност са обмисляли да отвлекат или да убият Асандж, до момента в който той напуща посолството на Еквадор в Лондон. Тези разкрития " хвърлиха още по-голяма сянка на подозрение върху надеждността на обещанията на Съединени американски щати и издават политическите претекстове зад този случай ", сподели генералният секретар на организацията Аниес Каламар.

 

" Срамно е, че от близо 20 години никой не е поел отговорност за хипотетичните закононарушения на Съединени американски щати при войните в Афганистан и Ирак, нито пък е бил съден, а в този момент един разобличител, разкрил такива закононарушения, се изправя пред евентуална доживотна присъда ", означи тя.

 

Асандж е упрекнат в кражба и разпространяване на секретни материали от американски военни интервенции в Ирак и Афганистан в съдействие с някогашния анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг. Поддръжниците на Асандж виждат в него проверяващ публицист, който извади военни закононарушения на бял свят.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР