Петропавловск-Камчатский/ София. Районът на Камчатка е сред високо сеизмоактивните области

...
Петропавловск-Камчатский/ София. Районът на Камчатка е сред високо сеизмоактивните области
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Тихоокеански земетресения в района на Камчатка

Петропавловск-Камчатский/ София. Районът на Камчатка е измежду високо сеизмоактивните области на Русия. На изток от Камчатка се простира Курило-Камчатският жлеб. Там тихоокеанската тектонска плоча се подпъхва под Охотската микроплоча, като напредването й към северозапад доближава скорост 8 cm/sec, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

През предишния век край източните крайбрежия на Камчатка са станали осем трусове с магнитуд над 7.5 и на дълбочина до 100 километра (км). Най-силното измежду тях, станало на 4 ноември 1952 година, е с магнитуд 9.0 по динамичната скáла. Предизвиканото цунами е било с 13-метрова височина на вълната на източното камчатско крайбрежие, а на Хаваите е провокирало вреди до 1 млн щатски долари.

В сряда заран в 06:38 локално време (у нас - 18:38 на 16 март) на към 180 км югоизточно от Уст-Камчатск и към 350 км североизточно от Петропавловск -Камчатски стана земетресение с магнитуд 6.6 (Руска академия на науките, Европейски сеизмологичен център и Геоложки изследвания на САЩ). Оценката за дълбочината на огнището не е идентична в другите центрове – тя е от 22 км (EMSC, USGS) до 60 км (РАН). Епицентърът на земетресението е на към 300 км север-североизток от мястото на реализация на гигантското земетресение от 1952 година. Земетресението с магнитуд 6.6 е усетено, съгласно информация от съветските сеизмолози, в Уст-Камчатск с активност от III и IV степен – люлеене на окачени осветителни тела и звън от стъкла, а едвам почувствано в Петропавловск-Камчатски.

Силното земетресение с магнитуд 6.6 се предшества на 13 март т.г. от земетресение с магнитуд 5.0 и епицентър на 90 км източно от новата интензивност. А тя, интензивността, се състои до момента от 10 вторични труса с магнитуд 4.5 и повече. Сред тях най-силни са два – 44 минути след основния и на още ½ час по-късно; магнитудите им са 5 и 5.4. Дълбочината на дейното пространство е сред 10 и 60 км – това изяснява разликите в оценките, маркирани нагоре.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР