Петролният картел ОПЕК + се споразумя за съкращаване на съвместното

...
Петролният картел ОПЕК + се споразумя за съкращаване на съвместното
Коментари Харесай

Петролният картел ОПЕК + се споразумя да съкрати производството с 2 млн. барела на ден

Петролният картел " ОПЕК + " се споразумя за редуциране на взаимното произвеждане с 2 млн. барела дневно, като решението ще влезе в действие от ноември, оповестяват Ройтерс, " Уолстрийт джърнъл " и " Файненшъл таймс ", цитирайки източници от съвещанието във Виена на енергийните министри на ОПЕК и на техните съдружници, отпред с Русия.

Цените на тържищата незабавно скочиха, а президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е " отчаян " от решението, като съобщи, че то ще навреди на международната стопанска система, оповестиха от Белия дом.

„ Намаляването на доставките ще засегне страните, които към този момент страдат от високите цени, до момента в който международната стопанска система се оправя с продължаващото отрицателно влияние на съветската офанзива в Украйна “, се споделя в изказването.

Според петролната организация решението е взето " в светлината на несигурността, която заобикаля световните стопански вероятности и вероятностите на петролния пазар, както и нуждата от възстановяване на дълготрайните насоки за петролния пазар ", съобщи БНР.

Това съглашение съставлява най-голямото понижение на добивите на нефт от началото на 2020 година, когато започва световната коронавирусна пандемия, довела до внезапно стесняване на търсенето на горива поради рестрикциите за пътешестване.

Преди началото на днешната среща Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) се съгласи да предложи понижаване на добива с 2 милиона барела дневно.

Според делегати от срещата обаче понижението от 2 милиона барела дневно ще бъде изчислено от досегашните контрактувани базови равнища, а не от настоящите добивни равнища в границите на " ОПЕК + ", които към този момент са под заложените от картела квоти.

Към момента петролното произвеждане на " ОПЕК + " е с към 3,5 млн. барела дневно под контрактуваните сегашни квоти, като самата ОПЕК създава с 1,2 млн. барела по-малко от досегашно контрактуваното, а съюзническите страни, водени от Русия - с 2,4 млн. барела по-малко от досегашните квоти.

Намаляването от страна на " ОПЕК + " евентуално ще пренасочи участниците на пазара към въпроса за лимитираното предложение на недопечен нефт и надалеч от досегашните опасения за едва търсене предвид на надвисналата криза, което би сложило по-стабилна ценова съществена на петрола Брент към 90 $ за барел, считат анализатори.

Следващото съвещание на " ОПЕК + " ще се организира на 4 декември.

Петролът нараства с близо 2% след решението за нападателно понижаване на добивите в границите на " ОПЕК + " с 2 млн. барела дневно.

Декемврийските фюърси на нефт Брент нарастват с 1,8% към 93,50 $ а барел, а ноемврийските фючърси на американския лек недопечен нефт WTI - с 1,7% към 88,00 $ за барел.

След срещата на организацията във Виена саудитският енергиен министър Абдулазис бин Салман съобщи, че задачата на решението, което влиза в действие през ноември, е да поддържа резистентен пазар на суровината.

Според Съединени американски щати намаляването на производството и доставките ще удари страните, които към този момент са наранени от високите цени на горивата, до момента в който световната стопанска система се бори с отрицателното въздействие на съветската война в Украйна. Говорител на американския президент съобщи, че с това решение петролния картел " застава на страната на Русия ".

Форматът " ОПЕК+ " включва Москва и нейни съдружници, като упованията са посредством пониженото произвеждане и по-високите цени Русия да усили приходите си, до момента в който Западът се пробва да я изолира стопански.

През седмиците преди вземането на това решение цените на петрола спаднаха под 90 $ за барел, откакто бяха достигнали над 140 $ в навечерието на войната.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР