Петролна и газова сделки за общо 117.5 млрд. долара сключиха

...
Петролна и газова сделки за общо 117.5 млрд. долара сключиха
Коментари Харесай

Русия и Китай подписаха договори за 117.5 млрд. долара

Петролна и газова покупко-продажби за общо 117.5 милиарда $ подписаха Русия и Китай в петък, когато се откриха Зимните олимпийски игри в Пекин. Русия, която към този момент е третият по значителност снабдител на газ в Китай, ускорява връзките си с най-големия международен консуматор на енергийни първични материали, като в същото време понижава зависимостта си от обичайните си европейски клиенти, означи организация Ройтерс..

" Нашият петролен бранш приготви доста положителни нови решения за доставките на въглеводороди до Китайската национална република ", сподели съветският президент Владимир Путин на среща с китайския си сътрудник Си Цзинпин в Пекин.

Паралелно от съветския газов монополист " Газпром " оповестиха, че са подписали с Китайската национална петролна корпорация (CNPC) дълготраен контракт за доставка на 10 милиарда куб. м природен газ по " далечноизточен " маршрут. Сделката е на стойност към 37.5 милиарда $ за над 25 години, сочат калкулации на Ройтерс, предполагащи междинна цена на синьото гориво от 150 $ за 1000 куб метра, колкото е оповестената от " Газпром " цена по настоящия му контракт с Китай.

Паралелно " Роснефт " и CNPC по време на аудиенция на президента Владимир Путин в Пекин подписаха съглашение за доставки на 100 млн. т нефт през Казахстан в продължение на 10 години. Тази договорка се прави оценка на 80 милиарда $. " Суровината ще се преработва в фабрики в Северозападен Китай за угаждане нута на страната от нефтопродукти ", отбелязва " Роснефт ".

Обявените съглашения дадоха подтик на рублата и на съветския фондов пазар, в това число на акциите на " Роснефт " и " Газпром ". Русия е най-големият снабдител на природен газ за Европа и западните страни са разтревожени, че така и така незадоволителните доставки могат да бъдат прекратени при възможен спор с Украйна.

Новата договорка с Пекин въпреки всичко няма да разреши на Москва да отклонява газ от Европа, защото тя визира суровина от остров Сахалин, който не е обвързван с европейската тръбопроводна система на Русия, отбелязва Ройтерс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР