Петролът поскъпва с над 2% до най-високи цени нива от

...
Петролът поскъпва с над 2% до най-високи цени нива от
Коментари Харесай

Петролът поскъпва с над 2% заради безредиците в Казахстан и прекъсвания на либийските доставки



Петролът нараства с над 2% до най-високи цени равнища от средата на ноември 2021. насам, защото търговците са обезпокоени от ескалиращите вълнения в Казахстан и спиранията на петролните достави в Либия - две от страните членки на картела " ОПЕК + ".

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март нараства в четвъртък с над 2% към 82,50 $ за барел,, а тези на американският лек недопечен нефт WTI - с близо 3% назад над равнището от 80 $ за барел за пръв път от средата на ноември 2021 година И двата вида петролни фючърси се търгуват в най-високи цени равнища от седем седмици насам (от 16-17 ноември 2021 г.) и към този момент нарастват с над 7% от началото на 2022 година

За повишаването на петрола способства ескалиращото напрежение в Казахстан, където в четвъртък бяха убити десетки протестиращи от полицията, откакто управляващите дадоха отговор на митингите в цялата страна поради покачващите се цени на горивата. В Казахстан са изпратени миротворчески сили на Организацията на контракта за групова сигурност за стеснен интервал от време за стабилизиране и нормализиране на ситуацията в страната. В състава на контингента вземат участие подразделения от Армения, Беларус, Киргизия, Русия и Таджикистан.

Ситуацията в Казахстан " става все по-напрегната. И това е страна, която сега създава 1,6 милиона барела нефт дневно “, съобщи пред организация MarketWatch Барбара Ламбрехт, стоков анализатор в Commerzbank.

Либия, различен значим член на петролния картел " ОПЕК + ", пък съобщи в понеделник, че чака производството да спадне с още 200 000 барела дневно тази седмица, защото служащите се пробват да поправят развален водопровод. В композиция с спирания на петролните залежи, добивът в Либия понижава с повече от 500 000 барела дневно.

Поскъпването на нефт е подбудени и от оповестени в сряда данни на Енергийната осведомителна администрация на Съединени американски щати за понижаване на петролни складови ресурси с 2,1 млн. баела до 417,9 млн. барела през седмицата до 31-ви декември 2021 година

Графика на нефт Брент/долар

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР