Петра ТашеваДимитър Копривленски ми подава новата си книга Бойна слава.

...
Петра ТашеваДимитър Копривленски ми подава новата си книга Бойна слава.
Коментари Харесай

Нова книга, посветена на ДУМА

Петра Ташева

Димитър Копривленски ми подава новата си книга " Бойна популярност. Болка и разтуха ". Поемам 476-те страници с лека смешка: " Какво си направил? Това първи том на " Война и мир " ли е? " Насреща ми се усмихва колоритният създател Димитър Атанасов, прочут като Димитър Копривленски, тъй като родното му място е красивото село Копривлен, на 7 км от Гоце Делчев.
Обяснява по този начин: " Посъбрах някои от писанията си. Повечето от тях са видели " бял свят " в нашия ляв щемпел, а най-вече в ДУМА. Затова и книгата е отдадена на вестник ДУМА. Благодарен съм на всички в редакцията. Признателен съм и на Издателство " Български публицист ", което отпечата книгата. "
Идеята, подтикът за книгата е на Книгосветеца - полк. Георги Й. Георгиев, дългогодишния шеф на Военното издателство. Той не оставя на мира Копривленски, до момента в който най-накрая го вижда да работи над книгата. Поводът е навършването на една достолепна негова годишнина.
Полковникът, както постоянно, оказва помощ! Те, двамата, както преди време са били шеф и старши редактор в издателството, разискват структурата на томчето. Малко преди Георгиев да отлети, с цел да " се види с Господ ", оставя превъзходния си увод " Думите отварят вратите към сърцето ", в който споделя професионалната и креативната биография на Димитър Копривленски. Така читателят схваща, че създателят е офицер, служил в артилерията, и публицист, работил във вестник " Народна войска ", а след това и редактор във Военното издателство.
Новата му книга е десета подред, а преди нея са " Първостроители на българската артилерия ", " Войводи с пагони ", " Столицата на ракетните войски ", " Записки по българските ракети ", " Ракетчик номер едно на България "...
Първата част на книгата " Военноначалници от Българската национална войска " съдържа художествено-публицистични очерци за известни строители на армията от близкото минало. Разказани са делата на военните дейци и във втората глава " Мъже в шинели ". За възхищения са генералите Радко Димитров и Климент Бояджиев от Охрид, както и генералът-педагог Константин Кирков. Сред тях е и именитият полковник Борис Дрангов от Скопие.

" България в сърцето " е третата глава, в която са очерците за Яне Сандански, за Цветан Лазаров - строителя на самолети. Тук са страниците, отдадени на харамийските нощи на поета Пейо Яворов, както и за един български боец от Габрово, който събира погледите на Шукри паша в Одрин, и още думи за Георги Цариградски...
Следва главата " Фронтови победи и провали ", в която създателят отсява голяма информация и извайва с поклонение облици на български воини - герои.
" Летописецът на артилерията и ракетните войски ", както Георгиев назовава Копривленски, написа със сърцето и душата си за българския боец, за родните ни офицери. Интересни за читателите ще бъдат заглавията " Началото и краят на проекта " Барбароса ", " Парадът преди успеха в Москва ", " Битката при Сталинград - Ватерло за Хитлер ", " Катюшите - съветска класика в жанра ", " Таранът - съветският феномен във въздушните боеве ", " Кой ще превземе Берлин " и други А какъв брой обстоятелства, усеща и герои са събрани в главата " Като красива ария недопята "!
Следват отзивите на Димитър Копривленски за новоизлезли книги, за издания на военна тема. И в тях създателят се прекланя пред гениите на сътрудници и другари, основали превъзходни поетични и прозаични произведения, които ще останат в съкровищницата на българската литература. Тук са страниците за огромния стихотворец и сърцевед Евстати Бурнаски, за дипломата Райко Николов и неговата брачна половинка Лидия Николова, за поета Иван Карадачки, за Павлина Павлова... Нареждат се и страници за новите книги на Георги Й. Георгиев и именитите негови шипченци, за Петър Евтимов...
Вярвам, че новата книга на Димитър Копривленски ще бъде посрещната с огромен интерес! Писанията в нея са " удар в десетката " за всички - за създателя, за описаните герои и за всевъзможни читатели - и редови, и някогашни военни!
Да е честита новата книга на Копривленски и лек да е пътят й към читателските сърца!

Екипът на ДУМА се причислява към пожеланията за триумф на новата книга с признателност към създателя за топлите думи и дългогодишното съдействие. Пожелаваме на Димитър Копривленски здраве, креативно дългоденствие и нови хоризонти за неговото неуморно перо!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР