Петнайсет азиатски страни договориха днес условията за Регионално всеобхватно икономическо

...
Петнайсет азиатски страни договориха днес условията за Регионално всеобхватно икономическо
Коментари Харесай

15 страни от Азия и Тихоокеанския регион са на път да сключат най-големия търговски пакт в света

Петнайсет азиатски страни договориха през днешния ден изискванията за Регионално всеобхватно икономическо партньорство или РВИП (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP), което може да стане най-големият търговски пакт в света, предадоха международните организации. Индия обаче остана настрани и отсрочи решението дали да се причисли към съглашението поради обилни разлики за митата и други въпроси.

РВИП е подкрепяно от Китай и включва 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Преговорите по него започнаха преди седем години, а подписването му е отсрочено за следващата година, отбелязва Асошиейтед прес.

Представители на страните по съглашението се събраха през днешния ден в Банкок, където се организира и годишната среща на върха на АСЕАН, съобщи Българска телеграфна агенция.

Петнайсет страни участнички в РВИП са завършили договарянията по текста на всички 20 глави на пакта и на процедура по всички въпроси за пазарния достъп, се показва в изказване на водачите на тези страни.

" Индия има обилни възражения по въпроси, които остават нерешени (...). Окончателното й решение ще зависи от приемливо споразумяване на тези въпроси ", се добавя в изказването.

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай даде нов подтик на пакта, отбелязва Ройтерс.

Индия обаче е решила да не го одобри в сегашната му редакция поради разлики по въпроси, свързани с митата, комерсиалния й недостиг с други страни и немитнически бариери, е декларирал индийският министър председател Нарендра Моди, представен от локални медии.

Индия се притеснява, че съглашението, което планува последователно унищожаване на мита, ще отвори пазара й за евтини китайски артикули и селскостопански артикули от Австралия и Нова Зеландия, което ще нанесе вреди на локалните производител.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР