Петнадесет социални работници от Пловдив първи в цялата страна ще

...
Петнадесет социални работници от Пловдив първи в цялата страна ще
Коментари Харесай

Обучават дуално социални работници и асистенти

Петнадесет обществени служащи от Пловдив първи в цялата страна ще бъдат подготвени по дуалната система от Федерацията на обществените сдружения в България (ФССБ). Това ще им даде опция да добавят своята подготовка и да надградят уменията си посредством практико-приложни занимания. Курсът ще се организира от през днешния ден до 17 октомври в Комплекса за обществени услуги за деца и фамилии. Инициативата оказва помощ дуалната система, одобрена от дълго време в Германия, да се приложи у нас и за обществените специалности.

По време на практикума ще бъдат наранени основни аспекти - правила за безвредна работа, съблюдаване на етични правила, различаване на рискови обстановки и съответна реакция, съблюдаване на стандартите за обществена работа с лица със болести или увреждания, оказване на долекарска помощ при риск за живота.
Дуалното образование е нужно, тъй като позициите с директен контакт с потребителите на обществени услуги в доста случаи се заемат от хора без профилирана подготовка, а от време на време и без ценз, споделя Вера Михайлова от Центъра за професионално образование „ Св. Методий славянобългарски “ към ФССБ. Тези обществени служащи не са готови съответно или се учат в „ крачка ” и на „ парче ”. В последните 30 година към този момент има насъбран опит и експертиза от съответната работа с уязвимите групи в НПО-сектора, която обаче е разпокъсана и не е намерила съответно отражение в обучителни материали и принадлежности.

Прилагането на дуалната форма би подобрило квалификацията на обществените служащи и качеството на живот на уязвими групи. Освен това ще „ раздвижи ” системата на разнообразни равнища, което може да докара до верижен резултат и до повишение на равнищата на възнаграждение, осигурявайки по-квалифициран личен състав.
ФССБ разпознава дуалното образование на експерти от обществените специалности още през 2013 година и стартира продан с Баден-Вюртемберг през 2015 година Тогава бе открит Център за професионално образование по обществени специалности " Св. Методий славянобългарски ", за който ФССБ получи лиценз от Националната организация за професионално обучение и образование (НАПОО). Той е изработил тактика за взаимстване на немско-австрийско ноу-хау.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР