Петият международен фестивал на поезията бе закрит снощи с финално

...
Петият международен фестивал на поезията бе закрит снощи с финално
Коментари Харесай

Призьорите на Петия МФП „Орфей – Пловдив“ 2022

Петият интернационален фестивал на поезията бе закрит нощес с финално четене на участниците – 11 поети от 9 страни, на роден език и в превод на български.

Преди това в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив се организира обичайният Писателски конгрес на тематика „ Фигурата на Орфей – сред мита и мига “ с присъединяване на възпитаници – създатели от Хуманитарната гимназия „ Свети Свети Кирил и Методий “. Те прочетоха свои произведения на български и британски и разговаряха за изкуството на поезията, за мига и мита като креативен актове, за ритъма, музиката и онази магия на мига, без която лирика няма.

Носител на премия „ Орфей “ за изцяло показване е испанският стихотворец Хосе Лупианес Барионуево.

Приза за най-хубаво стихотворение „ Лирата на Орфей “ в границите на фестивала е за грузинския стихотворец Шота Яташвили и творбата му Движение – феноменално стихотворение, както го дефинира шефът на МФП „ Орфей – Пловдив “ Антон Баев. Яташвили прочете стихотворението по необикновен метод на грузински, тъй че публиката го усети даже без превод, въпреки подобен да бе показан и на български и на британски.

Приза за любовно стихотворение „ Евридика “ получиха българският стихотворец Тильо Тилев за Летен романс и Даниела Андоновска Трайковска от Северна Македония за Лица без лица.

Наградата „ По следите на Орфей “ за най-хубаво есе от Писателския конгрес е за Гергана Златкова за творбата ѝ За Орфей.

На откриващата гала предходната вечер бе връчена и Голямата премия „ Орфей “ за изключителни постижения в поезията, която се дава по изключение и не на всяко издание на фестивала. Неин притежател е огромният турски стихотворец, преводач и книжовен критик Атаол Бехрамоглу, превъплътил на турски поезията на Ботев, Вазов, Яворов, както и на Пушкин, Лермонтов, Чехов.

Проектът Международен фестивал на поезията „ Орфей – Пловдив “ 2022 се организира за пета поредна година и е подсилен от Община Пловдив. Той е част от Културния календар на града за 2022 година. В досегашните издания на фестивала са взели участие над 60 задгранични поети и близо 10 български.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР