Петите поред предсрочни парламентарни избори са факт и те като

...
Петите поред предсрочни парламентарни избори са факт и те като
Коментари Харесай

Седем извода от Избори 2023

Петите подред предварителни парламентарни избори са факт и те като цяло не дават особени мотиви за наслада. Новият парламент значително пресъздава предходния, с доста малко разлики - още веднъж е мощно поляризиран, още веднъж няма разновидности за обединения, " Възраждане " към този момент е трета мощ, а Има Такъв Народ заменя " Български напредък ". Ето какви други значими трендове се виждат зад числата от вота. Петите подред предварителни парламентарни избори са факт и те като цяло не дават особени мотиви за наслада. Новият парламент значително пресъздава предходния, с доста малко разлики - още веднъж е мощно поляризиран, още веднъж няма разновидности за обединения, " Възраждане " към този момент е трета мощ, а Има Такъв Народ заменя " Български напредък ". Ето какви други значими трендове се виждат зад числата от вота. 1. Продължава подемът на " Възраждане "
Проруската националистическа партия на предишния избор удвои резултата си, а в този момент прибавя още 40%, или нови 100 хиляди гласа. Тя към този момент е трета мощ, въпреки и в политическа изолираност. Анализатори следят с нараснало внимание развиването й. Според едни " Възраждане " е достигнала или е покрай тавана си. Други пък припомнят, че когато една партия пораства, тя постоянно пораства или до влизането си във властта, или до събитие, което я " разомагьосва ". Такива знаци за " Възраждане " към този момент не се виждат.
2. Кой стана донор на националистите
Националистите още веднъж притеглят стабилен брой гласоподаватели на " Промяната " - този път 30-32 хиляди души, или една трета от новия избор за националистите. На предишните избори други 40 хиляди гласоподаватели на Политическа партия направиха същото. Сега за растежа на партията на Костадин Костадинов обаче оказват помощ и други - 17-18 хиляди гласа от ГЕРБ и по няколко хиляди гласоподаватели от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, " Български напредък ", демонстрират данните на " Галъп ". Друга една трета от новата поддръжка за " Възраждане " обаче е органически растеж - хора, които не са дали своят вот на предишните избори, в това число даващи вота си за първи път.
Реклама 3. Защо реформаторската коалиция губи гласове
Въпреки високите упования обединението ПП-ДБ освен не съумя да стане първа, само че и губи гласове - в този момент са с 80 хиляди по-малко в съпоставяне със сумарния резултат на двете партии от предишния избор. Освен множеството рецесии и обстоятелството, че не съумяват да облекат упоритостите си в устойчива власт, причина е и това, че Политическа партия изгря бързо и стремително и притегли доста необятна външна страна, в това число нетипични за профила й избратели. Сега тя се " чисти " и образува своето ядро. Конкретно за по-слабия избор на тези избори обаче са помогнали и гласоподавателите на Демократична България, които са посочили по-малка готовност и до урните са стигнали по-малко хора по отношение на предишните избори.
4. ПП-ДБ са с отслабени позиции в огромните градове
Новата коалиция печели безапелационно и в трите региона на София - даже 25-и МИР, в който обичайно печели ГЕРБ. Но гласовете й в столицата са с 18 хиляди по-малко от сумарните на Политическа партия и Демократична България в изборите през 2022 година Коалицията побеждава и в Пловдив, само че и там има спад на сумарните гласове. ПП-ДБ печели и в Русе. А в 23 други регионални градове тя е победена от ГЕРБ. Това не са прекомерно положителни вести за реформатските партии в подтекста на идните локални избори наесен, в които борбата за София и Пловдив ще е основна и за обединението, и за салдото сред силите на национално равнище.
Реклама 5. Българска социалистическа партия чезне
Макар и не толкоз стремително, колкото допускаха някои социолози, Българска социалистическа партия продължава да се свива до исторически най-ниския си резултат от 225 хил гласа. Въпреки това Корнелия Нинова сподели, че не има намерение нито да подаде оставка, нито да се отклони от антиевропейската посока, която решително води Столетницата към последния й танц.
6. Вотът " Не поддържам никого " се е утроил за 2 години
На изборите през ноември 2021 година към 35 хил души пуснаха протестна бюлетина, година по-късно - 88 хил, а в този момент - 109 хиляди " Не поддържам никого " към този момент е шеста мощ в страната и чужбина - с повече гласове от Има Такъв Народ. Посланието е ясно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР