Петер Креко е директор на унгарския Институт за политически капитал

...
Петер Креко е директор на унгарския Институт за политически капитал
Коментари Харесай

ЕС трябва да спре "информационната автокрация" по модела на Орбан

Петер Креко е шеф на унгарския Институт за политически капитал и един от уредниците на 21-22 септември), един от панелите на който беше отдаден на държавно спонсорираната дезинформация
Миналата седмица Европейската комисия заяви, че възнамерява да задържи 7,5 милиарда евро от финансирането за Унгария в отговор на нарушавания на върховенството на закона и корупционно възлагане на публични поръчки. Това би трябвало да накара интернационалните наблюдаващи да се замислят по какъв начин Виктор Орбан съумя да завоюва безапелационна победа предишния април макар големите доказателства за неприятно ръководство, мощните му връзки с Владимир Путин и съветската инвазия в Украйна тъкмо по време на предизборната акция ?

Управляващата в Унгария партия " Фидес " завоюва 52% от подадените гласове, което докара до нейното четвърто конституционно болшинство - с 68% (135) от местата в Народното събрание. Въпреки предварителните изследвания, които предричаха яростна конкуренция, обединената съпротива завоюва единствено 57 от 199 места - съвсем извънредно в столицата Будапеща, до момента в който крайнодясната партия " Ми Хазанк " стигна до Народното събрание с 6 места.

Орбан реализира тази безапелационна победа при две ясни условия - впрягане на институциите в негова поддръжка и следен поток от информация, която да господства в общественото пространство.
Реклама
Предизборната му акция се основаваше на четири основни изказвания и те би трябвало да служат като предупредителни светлини за други страни в Европейски Съюз, където популистите са във напредък :

- че опозицията ще въвлече Унгария във войната и даже ще призове маджарски цивилни да се бият в Украйна; - че ще отнеме " 13-ата пенсия " ; - че скрито заговорничи с украинския президент Володимир Зеленски да се намеси в изборите в Унгария; - че в случай че опозицията завоюва, децата ще бъдат изложени на рискова интервенция за промяна на пола.

Референдумът, извършен от държавното управление в деня на изборите, включваше като водещ въпрос: " Подкрепяте ли насърчаването на интервенции за промяна на пола при деца? "

Тези четири линии на офанзива, без значение че нямат връзка с действителността, завоюваха изборите. Въпреки че опозицията се опита да ги опровергае, те останаха като годни в всеобщото схващане. Преди изборите през април 86% от унгарските гласоподаватели бяха чули, че " главният опозиционен претендент ще изпрати войски в Украйна ", 79% - че опозицията ще отнеме 13-ата пенсия, и 67% - че поддържа интервенциите за промяна на пола, съгласно проучване на фондация Dimenzió Media. И 60% от тези, които са чули за " проектите " на опозицията, имат вяра, че тези изказвания са истина, и ги одобряват като обстоятелства.
Реклама
За да разберем по какъв начин това става допустимо, би трябвало да заимстваме концепцията за " осведомителната автокрация ", разказана от Сергей Гуриев и Даниел Трейсман (в излязлата тази година книга Spin Dictators: The Changing Face of Tyranny in the 21st Century - бел. ред.). Режимът на Орбан се вписва добре в нейните съществени характерности:

Първо, осведомителната автокрация се въздържа от потребление на принуждение и директни репресии против съперниците си . Независимите публицисти не са в пандиза, нито неправителствените организации са публично неразрешени, макар че телефоните им могат да бъдат подслушвани.

Второ, режимът дейно имитира множеството от институциите на демокрацията , създавайки фасада, поради която интернационалните наблюдаващи заключават, че изборите са били " свободни, само че нечестни ".

Трето, разказите на режима, въпреки и да нямат поддръжка измежду високообразованите елити, са надълбоко вкоренени измежду по-малко образованите и по-малко привилегированите групи, че може умерено да разчита на тяхната поддръжка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР