Петел следи какво се случва с маймунската шарка.Здравните власти у

...
Петел следи какво се случва с маймунската шарка.Здравните власти у
Коментари Харесай

Здравното министерство съобщи 3 важни неща за маймунската шарка

" Петел " следи какво се случва с маймунската шарка.

Здравните управляващи у нас разпространиха значима информация, обвързвана с маймунската шарка. От Националния център по заразни и паразитни заболявания разгласиха на уеб страницата си три потребна неща, които да знаем за вариолата.

След като обособени страни в Европа (Белгия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция, Нидерландия) записаха случаи на маймунска вариола, НЦЗПБ споделя потребна информация за инфекцията:

1. Как се предава маймунската вариола?

Инфекцията не се предава елементарно от човек на човек. Заразяването се случва при непосредствен контакт с заразен материал от кожните лезии на възпален човек, както и посредством респираторни капчици при нескончаем контакт лице в лице. Възможно е вирусът да бъде предаден и при потребление на общо спално долни дрехи, облекла и тоалетни такъми, където оцелява за дълго време. Моментната епидемиологична обстановка най-вероятно се свързва с предаване по полов път измежду мъже, които вършат секс с мъже (MSM), само че е допустимо разпространяване и измежду членовете на едно домакинство. Безразборните полови контакти се правят оценка като високорисков фактор за разпространяване на вируса.

2. Какви са рисковете от болестта?

Повечето случаи на инфекцията при дадения епидемиологичен гърмеж в Европа протичат леко. В риск от тежко заболяване са дребни деца, бременни и имунокомпрометирани пациенти. Тъй като случаите са към момента малцина, профилът на тежест на болестта не може да бъде надеждно оценен.

3. Какво е приложението на имунизацията за едра шарка?

Към момента в Европейски Съюз няма утвърдена ваксина против вируса на маймунската вариола, само че имунизацията против едра шарка демонстрира успеваемост против маймунската вариола. Европейският център за профилактика и надзор на болесттите предлага биопродуктът да се употребява като средство за пост-експозиционна профилактика. Експертите правят оценка нуждата от имунизация на медицинския личен състав, зает в грижата за заболелите от вируса.

Novini.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР