Петдесет и седем годишният Кевин Маккарти зае престижния пост на

...
Петдесет и седем годишният Кевин Маккарти зае престижния пост на
Коментари Харесай

Кой е Кевин Маккарти, новият председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ

Петдесет и седем годишният Кевин Маккарти зае влиятелния пост на ръководител на Камарата на представителите на американския Конгрес - третия по значимост пост в Съединени американски щати. Маккарти е упорит политик, който се стремеше към този процес на кариерата си от години, само че трябваше да преглътне 14 провали за няколко дни, преди да бъде определен на 15-ия опит тази нощ, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Маккарти е роден през 1965 година в Бейкърсфийлд, републикански бастион в крепостта на демократите Калифорния. Той е наследник на пожарникар и на стопанка. Родителите му са демократи.

Маккарти не пропуща да акцентира работническия си генезис и дава обещание да пази американската фантазия за тези, които работят крепко. На 21 години той открива дребен бизнес за сандвичи и се сблъсква с бюрокрацията в страната.

После бързо възобновява университетското си образование и става парламентарен помощник, а след това и локален национален фаворит, преди да влезе в Камарата на представителите през 2006 година

Маккарти е експерт в изкуството за набиране на средства за партията. От 2014 година той управлява републиканската група в долната камара на Конгреса.

През 2015 година Маккарти бе последовател на Доналд Тръмп по време на първичните избори на републиканците. След президентския избор през 2020 година Маккарти в началото поддържа " кръстоносния поход " на милиардера против изборните резултати, само че бе покъртен от офанзивата на последователи на Тръмп против Конгреса на 6 януари 2021 година и съобщи, че Тръмп носи отговорност в тези прояви на принуждение.

Седмица по-късно обаче той бе сниман необятно ухилен до милиардера в позлатените салони на Мар а Лаго, имението във Флорида на Тръмп. За да оправдае този поврат в позицията си, той съобщи тогава: " Днес президентът Тръмп се ангажира да помогне за избора на републиканците в Камарата и Сената през 2022 година и посочи, че консервативното придвижване е единно ".

Маккарти даже се сближи с последователите на Тръмп в Конгреса, измежду които и упорития Джим Джордан. Но това не направи избора му за ръководител на Камарата по-лесен. Редица последователи на Тръмп не бяха уверени в позициите на Маккарти и упорстваха да му се опълчват даже и когато самият Тръмп ги прикани да " гласоподават за Кевин ".

Привърженици на Тръмп упрекваха Маккарти, че " се е продавал на всеки в продължение на десетилетия ". Накрая след отстъпки Маккарти бе определен и това бе реванш за провалянето му при предходния му опит през 2015 година

Начело на парламентарната група на републиканците в Камарата Маккарти в началото заемаше класическа републиканска позиция, ориентирана върху отбраната на пазара и самостоятелния триумф. Постепенно той изцяло възприе плъзгането надясно на партията по въпросите за имиграцията, престъпността или правата на трансджендърите.

През 2015 година гаф му коства председателския пост на Камарата. По време на изявление той се похвали, че проверяващата комисия за атентата против американското посолство в Либия е подкопала възможностите на някогашния държавен секретар Хилари Клинтън по време на претендент президентската акция. Тези думи бяха възприети тогава като самопризнание, че драмата с атентата е била употребена за политически цели.

В Камарата Маккарти ще бъде запомнен и с осемчасовата си тирада предходната година, която произнесе, единствено с цел да забави гласуването на огромния проект за вложения в инфраструктурата на страната, прокарван от президента Джо Байдън.

Тези дни Маккарти напомни този епизод и омаловажи мелодрамата, която бе следена в Конгреса тази седмица - едно невиждано нещо от 1859 година

" Държа върха за най-дългата тирада, произнесена в пленарната зала. Няма проблем в случай че счупя и върха за най-вече турове за избирането ми за ръководител на Камарата на представителите ".

 

Все отново вторият връх му убягна - той е 44 тура, а Маккарти се оправи на 15-ия тур.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР