Петдесет и пет страни в света са уязвими по отношение

...
Петдесет и пет страни в света са уязвими по отношение
Коментари Харесай

СЗО: 55 държави в света изпитват остър недостиг на медицински персонал

Петдесет и пет страни в света са уязвими във връзка с броя медицински експерти, нужни за реализиране на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване и универсално здравно покритие (UHC) до 2030 година Това демонстрират данни на СЗО от обновен лист за поддръжка и защитни ограничения за здравната работна мощ за 2023 година. От 55 страни 37 са в африканския район на СЗО, останалите са в Азия и Америка. Осем страни са добавени неотдавна към листата на СЗО от 2020 година, когато той е оповестен за първи път. Следващата актуализация ще бъде след три години – през 2026 година

Оценката на експертната група на СЗО се основава на справедливи критерии, един от които е броят медици под световната междинна стойност – 49 лекари, медицински сестри и акушерки на 10 000 души от популацията. Когато една страна е под това равнище на удовлетвореност с медици, се приема, че тя се нуждае от предпочитана поддръжка за развиването на здравната работна мощ и на опазването на здравето си посредством спомагателни защитни ограничения, ограничаващи дейното интернационално набиране на личен състав.

По принцип описът на СЗО за поддръжка и отбрана на здравната работна мощ за 2023 година не не разрешава интернационално набиране на личен състав, само че предлага междуправителствени съглашения за миграция на медицински служащи, в които да се регистрират изгодите за здравните системи както за страните на генезис, по този начин и за страните на предназначение.

СЗО също по този начин предлага тези защитни ограничения да бъдат разширени за всички страни с ниски и междинни приходи.

От международната организация регистрират още, че въздействието на Коронавирус пандемията и необятно публикуваните спирания на здравните услуги през този интервал са довели до бързо ускорение на интернационалното набиране на медицински служащи. За страните, които губят здравен личен състав заради интернационална миграция, това може да окаже негативно влияние върху здравните системи, да попречи на техния прогрес към реализиране на универсално здравно покритие и да сложи под въпрос тяхната здравна сигурност.

Прилагането на Глобалния на практика кодекс на СЗО за интернационално набиране на здравен личен състав (Глобален кодекс на СЗО) може да подсигурява, че интернационалното придвижване на медицинските експерти се ръководи етично, поддържа правата и благосъстоянието на медиците мигранти и поддържа задачите за даване на здравни услуги, акцентират от организацията.

Темата ще бъде разисквана на идния при започване на април Пети световен конгрес за човешките запаси за опазването на здравето, който ще прегледа нужните политически решения, вложения и многосекторни партньорства за справяне с провокациите, свързани с работната мощ в опазването на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР