Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленния

...
Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленния
Коментари Харесай

ВАС потвърди решението си за оставката на главния прокурор

Петчленен състав на Върховния административен съд удостовери решението на тричленния състав на съда от 16 май 2022 година, с което отчасти беше анулирано решение на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) от 4 април 2022 година и напълно беше оставено без разглеждане настояването на министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова за формиране на произвеждане за дейности и бездействия на основния прокурор Иван Гешев в интервала преди встъпването му в служба.

Първоначалното решение на Върховен административен съд беше обжалвано от Йорданова.

Петчленният състав на Върховния административен съд обаче приема обжалваната част на определението за вярна и законосъобразна , като се обосновава с претекстовете на решение по конституционно дело № 17/2021 година на Конституционния съд (КС), чл.12, т.4 от Правилата на Висшия правосъден съвет и член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията.

Съдебният състав проучва използваните правила от Закона за правосъдната власт с оглед описаната от Конституционния съд специфичност на " стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители " на двете висши съдилища и основния прокурор, оповестиха от Върховен административен съд.

Върховните магистрати означават: " Съгласно претекстовете на решение по к. д. № 17/2021 година на Конституционен съд ръководителите на двете висши съдилища и основния прокурор са административни ръководители, само че и магистрати, заради което за тях важат и общите за всички съдии, прокурори и следователи етични правила на държание. Същевременно организационно те заемат такава висока служба, която не разрешава по отношение на тях да се приложат общите правила за търсене на дисциплинарна отговорност, годни за всички съдии, прокурори и следователи, както и за останалите административни ръководители в органите на правосъдната власт. "

Според петчленния състав на Върховен административен съд провиненията, планувани в член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията, са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт точно тъй като са осъществени от стоящите най високо в системата на правосъдната власт административни ръководители. Върховните магистрати показват още, че записаното в претекстовете на Конституционен съд, че се имат поради прегрешения осъществени от стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители значи, че следва да са осъществени в това им качество.

Решението на петчленния състав на Върховен административен съд не предстои на обжалване.
 Йорданова апелира решението на Върховен административен съд за обсега на оставката на основния прокурор
Йорданова апелира решението на Върховен административен съд за обсега на оставката на основния прокурор

В предлагането на министър Надежда Йорданова бяха изброени девет случая

Припомняме, че министърът на правораздаването Надежда Йорданова апелира (ВАС) от 16 май 2022 година в частта му, с която отхвърля като неоснователна жалбата й срещу решенията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) от 4 април 2022 година

Върховният административен съд да прегледа отчасти така наречен случай " Жоси " , който беше посочен измежду основанията на министъра на правораздаването Надежда Йорданова в настояването ѝ за предварително освобождение на основния прокурор.

Преди това Висш съдебен съвет остави без разглеждане предлагането на министъра на правораздаването да прегледа предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев в частта по отношение на дейностите и бездействията му до встъпването му в служба " Главен прокурор на Република България " на 18.12.2019 година Това са случаите с Елена Йончева, делото " Баневи против България ", проблема " Жоси ", както и мненията на Иван Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.

И в сряда, разискването всъщност и на , с които двамата желаеха предварителното освобождение на основния прокурор.

В предлагането за предварително освобождение на министър Надежда Йорданова бяха изброени девет случая като аргументация на настояването. При разискването на 4 април Висш съдебен съвет позволи до изцяло разглеждане пет от тях - въпросите с полицейското принуждение на митингите през 2020 година,, " ", , както и за напътствията по отношение на транспортните закононарушения. Частично бяха позволени случаите с Елена Йончева, делото " Баневи против България " и мненията на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. . Мотивите на Висш съдебен съвет бяха, че част от твърдените нарушавания не са осъществени в границите на мандата на Гешев, а " Жоси " пък е от доста по-отдавна. на Висш съдебен съвет пред Върховен административен съд, въпреки и да бе упрекната, че с тази процедура просто отсрочва дебата всъщност, при който цялото общество ще види, че, по думите на самия основен прокурор Иван Гешев.

И първото предложение, импортирано от Янаки Стоилов, само че въпросът му. Това обаче се случи едвам след , който постанови, че министър на правораздаването има правото да желае оставката на основния прокурор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР