Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, бивши президенти на България, и

...
Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, бивши президенти на България, и
Коментари Харесай

Плевнелиев, Бокова и Петър Стоянов обвиниха компаниите за ваксини в печалбарство

Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, някогашни президенти на България, и Ирина Бокова, някогашен общоприет шеф на ЮНЕСКО, са измежду подписалите отворено писмо с извънредно сериозен звук към фармацевтичните компании, стоящи зад имунизациите за COVID-19, както и към държавните управления на по-богатите страни в света. Това заяви " " в собствен материал.

То е оповестено във връзка третата годишнина от оповестяване от Световната здравна организация (СЗО) разпространението на този ковид за пандемия. То подписано от десетки някогашни президенти, министър председатели, водачи на интернационалните организации, в това число някогашен общоприет секретар на Организация на обединените нации, освен от т.нр. Глобален Юг, само че и от страни от Европейския съюз.

В писмото се споделя:

" Вместо да популяризират ваксини, проби и лечения съгласно потребностите, фармацевтичните компании оптимално усилиха облагите си, като продаваха дози първо на най-богатите страни с най-дълбоки джобове. Милиарди хора в страни с ниски и междинни приходи, в това число работещи на първа линия (в битката с пандемията) и клинично уязвими, бяха изпратени в обратно в опашката на чакащите.

Ако държавните управления се бяха вслушали в науката и бяха споделили ваксини заслужено със света, най-малко 1.3 милиона живота биха могли да бъдат избавени единствено през първата година от стартирането на имунизацията - или една предотвратима гибел на всеки 24 секунди. Това, че тези животи не са били избавени, лежи на съвестта на света. "

Подкрепилите този текст застават зад отправеното в него обвиняване, че " световната реакция на пандемията беше забавена от печалбарство шовинизъм ".

Благодарение на участието си в Европейския съюз България е една от страните, получили първи в света ваксини за COVID-19 още в края на 2020 година, първата година от продължаващата и през днешния ден пандемия. Това стана допустимо и тъй като Европейски Съюз финансира с големи средства разработките и производството против право и да е измежду първите, които ще получат флаконите с дози.

Съединени американски щати, Англия, Израел и други страни по света купуваха ваксини на високи цени, единствено и единствено да защитят популацията си, и по този начин изпревариха Европа. Русия и Китай използваха даряване и достъп до своите ваксини като политически инструмент. Но имунизирането в България, в това число поради практическото неявяване на осведомителна акция от държавното управление - от това на Бойко Борисов през служебните до кабинета на Кирил Петков, равнището на имунизиране на българите е измежду най-ниските в Европа, а страната е международно известна с най-високата относителна смъртност на планетата през 2021 година

Сегашното държавно управление разгласи, че дози за десетки милиони евро не работили против новите варианти, нямало потребност от тях, изтичали периодите им на валидност и по тази причина ще желае да предоговори разпоредбите за пазаруване на ваксини. От Европейската комисия реагираха, че това е надълбоко неправилна позиция.

В писмото, подписано от Плевнелиев, Стоянов и Бокова се споделя, че може би сме пред края на пандемията и светът е в основен миг, в който решенията ще дефинират какъв брой човечеството е готово да реагира на бъдещи здравни рецесии:

" Световните водачи би трябвало да реагират на позволените при тази пандемия неточности, тъй че те в никакъв случай да не се повтарят ".

Основната теза в текста е, че зад основаването на COVID-ваксините стоят десетилетия на финансиране с публични средства, което е понижило и рисковете за самите компании.

" Това са национални ваксини, национални проби и национални лекувания. И все пак на шепа фармацевтични компании бе разрешено да експлоатират тези публични средства за трупане на изключителни печалби; надуване цените за Глобалния Север и в това време отвод да споделят технологиите и знанието си със способни откриватели и производители от Глобалния Юг. "

Водещите компании за Коронавирус ваксини обясняваха преди две години, че употребяваните от тях технологии и логистични вериги - изключително тези за така наречен студени ваксини, са доста комплицирани, с цел да се изнесе производството им отвън така наречен развъртян свят и даже са проблематични за безвредното превозване и запазване на дозите. В България също се наложи пазаруване на специфични фризери, в които те да се държат.

В отвореното писмо се споделя, че нещастието на сегашната пандемия е още по-голяма, тъй като това неравноправие е било предотвратимо и последствията от COVID-19 е можело да бъдат понижени в забележителна степен.

Предлагат се и четири стъпки:

Подкрепа за Споразумение за пандемиите в СЗО, учредено на правдивост и човешки права в готовността и реагирането при пандемия. Ангажиране на държавните управления с това да се откажат автоматизирано от съответните правила за интелектуална благосъстоятелност и да подсигуряват шерването на медицински технологии и познания, когато се афишира изключителна обстановка в региона на интернационалното общественот здраве

Инвестиране в научни нововъведения и индустриален потенциал в Глобалния Юг посредством планове като mRNA Technology Transfer Hub, основан от СЗО и сътрудници. Правителствата, фирмите и интернационалните институции да дават политическа, финансова и техническа поддръжка на тези начинания, с цел да усилят оптимално производството и предлагането за всички, предава " Дневник ".

Инвестиране в световни общи богатства. Публичното финансираните медицински нововъведения би трябвало да се употребяват за оптималната увеличение на публичната изгода, а не на частните облаги. Те не би трябвало да се затварят зад патенти. Всички държавни управления би трябвало да влагат повече в обществени проучвания и развиване и да слагат строги условия към обществено финансираните медицински технологии, разрастващи се от такива вложения, с цел да бъдат налични и налични за всеки и на всички места.

Премахване на бариерите за интелектуална благосъстоятелност, които пречат на шерването на познания и технологии. Членовете на Световната комерсиална организация да подхващат дейности за одобрение на освобождението от интелектуална благосъстоятелност за ваксини, свързани с COVID-19, и да разшири това за проби и лекувания за COVID-19.

Това би трябвало да бъде измежду целите на страните от Г-7 и Г-20, добавя текстът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР