Петър Стаменов от монтанското село Вирове, който е на 90

...
Петър Стаменов от монтанското село Вирове, който е на 90
Коментари Харесай

Пенсионер от монтанско село знае хиляди стихотворения, рецитира ги в You Tube

Петър Стаменов от монтанското село Вирове, който е на 90 години, знае наизуст 2000 стихотворения на български поети и рецитира в собствен канал в You Tube. Така той радва доста българи у нас и по света. Има стотици гледания в България, Съединени американски щати, Канада, Израел, Англия, Молдова, Чехия, Австрия, Унгария, Германия Испания и така нататък, описа той.

Дядо Петър беше "гвоздеят " в програмата на честванията на 90-годишнината на читалището в родното си село Вирове, което е ремонтирано със средства на община Монтана и посрещна с нов образ доста посетители. На честването, на което участва и кметът на Монтана Златко Живков, Петър Стаменов рецитира "Върви, народе възродени " на Стоян Михайловски и "Де е България " на Вазов. Той подари на локалната библиотека стихосбирката "50 стихотворения, които ни вършат българи ".

Стаменов показа, че през целия си живот е учил наизуст стихотворения на Вазов, Ботев, Яворов, Вапцаров и други класици на българската литература, а обичан негов стихотворец е Иван Вазов. Тези стихове той непрекъснато повтаря на разум и на глас и счита, че всеки българин би трябвало да ги знае. Въпреки своята възраст Петър Стаменов не стопира да чете лирика и да учи нови стихотворения, написа Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР