Петър Петров демонстрирал пренебрежение към институцията Министерският съвет прие решение,

...
Петър Петров демонстрирал пренебрежение към институцията Министерският съвет прие решение,
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност

Петър Петров показал неуважение към институцията

Министерският съвет одобри решение, с което освобождава предварително Петър Петров от длъжността заместник-председател на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). Правителственото решение е по отношение на писмо на ръководителя на Агенцията, с което предлага освобождението на Петров. Това в четвъртък предходната седмица пресцентърът на Министерския съвет (МС). Тогава бе първото съвещание на служебния кабинет с министър председател Димитър Главчев.

Председател на ДАНС от 2021 година е. Той бе назначен от президента Румен Радев по искане на неговото тогава служебно държавно управление с министър председател Стефан Янев.

С какви тъкмо претекстове обаче Тончев е предложил отстраняването на Петър Петров като негов заместител. Това може да се прочете от стенограмата от държавното съвещание на 11 април.

Докладчик по проекторешението е бил самият министър председател Димитър Главчев.

Той е декларирал следното: „ В писмото си ръководителят на ДАНС в детайли излага, че в качеството си на заместник-председател на ДАНС от назначението си досега на господин Петров е предоставено да управлява дирекции, чиито действия са във фокуса на публичния интерес и имат основно значение за сигурността на страната. Въпреки опита, който имал, показвал ниски равнища на мотивация за подкрепяне на ръководителя при осъществяване на неговите функционални отговорности. Същевременно провеждал целенасочена активност по дискредитиране постигнатото от Агенцията, като по този метод не изпълнявал служебните си отговорности.

В писмото си ръководителят добавя, че със своите дейности Петър Петров показва неуважение към институцията , която му е предоставено да съставлява, както и че оказва целеустремено държание, което накърнява престижа и положителното името на Агенцията в качеството му на управителен кадър на ДАНС.

Допълнено е още, че политическата принадлежност преди назначението му на актуалната служба , както и държанието му свидетелствали за целеустремено основаване на отрицателно публично мнение, уронване престижа и престижа на Агенцията и дискредитиране управлението на ДАНС , както и обезсмисляне на резултатите от професионалната работа на структурни звена в отбрана на националната сигурност, което произтича от неспазване на субординацията и нарушение на вътрешноведомствените разпореждания, регламентиращи реализиране на контакти с представители на политически партии по отношение на активността на Агенцията.

Според ръководителя на ДАНС всичко това слага под въпрос условията за спазването на правилата за политически неутралитет от чиновниците на ДАНС . В тази връзка ръководителят на ДАНС предлага на Министерски съвет господин Петър Петров да бъде предварително освободен от длъжността заместник-председател на Държавна организация „ Национална сигурност “.

Димитър Главчев по-късно е призовал министрите да одобрят освобождението на Петър Петров, което е било признато единомислещо.

Припомняме, че Петров бе народен представител от „ Продължаваме промяната “ в 48-ото Народно заседание и от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ - в 49-ото.

 Според медийни изявления той има повече от 17 години опит в службите за сигурност. В интервала 2004 - 2008 година е работил в Национална работа „ Сигурност " – Министерство на вътрешните работи, а след основаването на ДАНС продължава кариерата си там. От 2013 година до началото на 2022 година е заемал редица управителни длъжности в структурата на ДАНС.

Петров бе назначен за зам.-председател на ДАНС от държавното управление на Николай Денков през юли 2023 година, поради което и тогава той подаде оставка като народен представител.

Впоследствие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов неведнъж е подлагал на критика това предопределение поради партийно-политическия му нюанс.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР