Петър Чолаков - политолог, в коментар за Дойче веле В

...
Коментари Харесай

И на финала - поредният нелеп скеч

Петър Чолаков - политолог, в коментар за " Дойче веле "
В края на третия си мандат Борисов и ГЕРБ за следващ път се подиграха с парламентаризма. Подигравката в този момент е двойна: министър председателят в оставка откри време да " порита " мач и да се контузи, само че не и да отговори на въпросите на депутатите. Унизителен беше и препоръчаният от ГЕРБ проектокабинет.

По време на своето ръководство Борисов рядко се появяваше в Народното събрание, изключително в случай че трябваше да се регистрира пред него. След като новият парламент на процедура го задължи да се яви, той в началото с тъга " одобри ", а във вторник в последна сметка финтира депутатите, въпреки и " на сакат крайник ".

Новината, че Борисов се е контузил, провокира многочислени насмешки в обществените мрежи поради съмнението, че водачът на ГЕРБ си търси извинителна записка, с цел да не отиде на очертаващото се като неприятно за него съвещание. А съгласно една остаряла изтъркана смешка бягството е 13-ата хватка в каратето. Борисов е роден на 13-о число, играе с фланелка №13, а и сякаш е занаятчия на бойното изкуство. Така че най-малко тук изненада няма.

Забележете обаче, че той даже не си направи труда да се оправдае със скъсания менискус, с цел да не отиде в пленарната зала. Явно просто " няма предпочитание ". Според депутати от ГЕРБ Борисов не желал да отиде в Народното събрание, тъй като политическите му съперници щели да го наскърбяват и да му се подиграват. Самият той го разказа мелодраматично като " национален съд ".
Борисов избяга от съвещанието в Народно събрание като слаб възпитаник, който знае, че ще го изкарат на дъската пред класа.
Лидерът на ГЕРБ обаче към момента е министър-председател, въпреки и в оставка. България съгласно член 1 от конституцията е република с парламентарно ръководство. Дори като елементарен жител, а още повече като глава на изпълнителната власт, Борисов е задължен да отиде в Народното събрание, с цел да изслуша, а в случай че би трябвало, и да изтърпи рецензиите на депутатите. По този мотив очевидно би трябвало да напомним, че институциите не са длъжни да се преценяват с прищявките и настроенията му. Нито са длъжни, когато той най-накрая благоволи да им се показа, да разпънат аленото чердже и да го хвалят. Напротив, контролът на Народното събрание над държавното управление е иманентна част от демократичния политически развой.
Капитал - брой 16
А тази сряда Борисов трябваше да приказва по значима и съответна тематика - Националния проект за възобновяване и резистентност. ГЕРБ бавиха дълго време окончателния му вид, а когато се появи, се оказа, че е неблаговиден и че в него евентуално има заложени мини. Изобщо, Борисов бяга от съвещанието в Народно събрание като слаб възпитаник, който знае, че ще го изкарат на дъската пред класа. И дружно с " неговите " депутати демонстрират, че ГЕРБ искрено се подиграват с парламентаризма, с духа на конституцията и законите в България.

Показателно е също, че Борисов е предложил на Красимир Каракачанов да бъде още веднъж министър на защитата - в случай че гласоподавателите на 4 април ясно демонстрираха какво мислят за присъединяване на Вътрешна македонска революционна организация във властта; по тази причина и тази партия не прескочи електоралния предел. Добре най-малко, че господин Каракачанов си е дал сметка за този факт и е отклонил " офертата ". Много от " тружениците " на отиващия си кабинет обаче са и в плана за новия - през март 2021 недоверието към държавното управление на Борисов възлизаше на цели 64% (по данни на " Маркет линкс " ).

Дори няма да разясня каква е компетентността на Любен Дилов-син в областта на туризма или на Калин Вельов като възможен управител на забатачената сфера на културата у нас. Тези " номинации " са очевидна задявка с " ИТН " и Слави Трифонов, както и офертата на кандидат-премиера Митов към " обичайна десница ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР